Upala (upalni proces)

U ovom izlaganju želeo bih da se pozabavim stanjima ljudskog tela koja su obeležena nastavkom -itis. Kada se susretnemo sa ovim nastavkom odmah možemo biti sigurni da je u pitanju upalni proces u organizmu koji predstavlja prvi stadijum razvoja simptoma. Upalni procesi su prirodana pojava u organizmu koji je preopterećen zadacima eliminacije. Međućelijski prostori su tada puni kiselina koje čekaju na izbacivanje, a naše telo je zaštitilo tkiva i ćelije ili dovođenjem limfne tečnosti (otok) ili kalcifikacijom ili masnim naslagama i stvorilo stanje homeostaze. Ovo stanje može biti narušeno iznenada, mehaničkom povredom tkiva ili postepeno, daljim nagomilavanjem opada među ćelijama. U oba slučaja efekat je isti. Odbrambeni mehanizmi posustaju i ćelijski otpad dolazi u kontakt sa tkivima gde zbog svoje kisele prirode počinje da ih oštećuje. U zavisnosti od mesta na kojem se ovo dešava dobijamo deo reči koji prethodi nastavku -ITIS. Tako znamo za sinusitis (upala sinusa), bronhitis (upala bronhija), rinitis (upala sluznice nosa), gastritis (upala želuca), kolitis (upala debelog creva), hepatitis (upala jetre), laringitis (upala grkljana), meningitis (upala moždane ovojnice), artritis (upala zglobova)… Oštećenja tkiva praćena su pojavom boli koja predstavlja našu povratnu informaciju da nešto nije u redu.

U ovakvoj situaciji telo reaguje dovođenjem krvi i limfe (crvenilo i otok) na oštećena mesta kako bi prekinulo dalje propadanje tkiva, nahranilo ih i uklonilo posledice traume. Ponekad, ako je situacija hitna, telo reaguje povećanjem telesne temperature i groznicom. Ovo ima višestruki efekat. Povećava se pokretljivost i krvotoka limfotoka, što ubrzava dotok hranljivih materija kao i proces odstanjivanja posledica oštećenja. S druge strane povišena temperatura tela uništava mikroorganizme koji se preterano množe u nečistom organizmu zbog ovoljnog staništa. Takođe, ovaj proces uzrokuje znojanje koje je jedan od velikih eliminacionih kanala ljudskog tela.

Upalni proces

Šta činiti?

Neumorni ljudski um  neizbežno mora postaviti ovo pitanje u želji za nestankom ovih neprijatnih simptoma. Ovakav pravac razmišljanja može dovesti do problema. Kada se fokusiramo na simptome dovodimo se u rizik da njihov nestanak poistovetimo sa rešenjem problema, iako to nužno ne mora biti slučaj. Simptomi mogu nestati iz nekoliko razloga. Jedan je taj da telo jednostavno dođe na novi nivo homeostaze gde uspe da se zaštiti od toksičnih uticaja međućelijskih kiselina. Ovo traje samo do sledećeg narušavanja homeostaze i ciklus ponavlja sve češće i češće, sa sve jačim simptomima. Dalje, nakon učestalog ponavljanja ovog kruga, telo može postati iscrpljeno ili neurološki oslabljeno/oštećeno kada će jednostavno prestati da šalje/prenosi poruke o problemu. Ova faza je najopasnija jer daje dugoročan privid rešenja problema, dok se on u stvari neprekidno produbljuje dok ne postane dovoljno intenzivan da ga je nemoguće ignorisati. To je situacija kada „iznenada“ dođemo u stanje oštećenja organizma koje nazivamo teškom bolesti.

U svim ovim fazama istinsko rešenje problema nalazi se u uklanjanju uzroka. Pravi put je uklanjanje kiselina koje oštećuju tkiva i u krajnjoj instanci probijaju ćelijski zid i mutiraju ćelije. Ovo je proces koji naše telo obavlja svakodnevno, bez prestanka. To je prirodni proces detoksifikacije. Na nama je da ga pomognemo tako što ćemo prestati da unosimo hranu koja stvara dodatni otpad.  Ponekad je neophodno čak i da u potpunosti prestanemo se unosom čvrste hrane radi postizanja efekata dubinskog čišćenja. Ovakva praksa je poznata kao post i ima nekoliko nivoa prema intenzitetu procesa čišćenja. Proces možemo pomoći i upotrebom lekovitog bilja i njihovih ekstrakata, ispiranjem creva i vežbama disanja koje pokreću limfu. Za što bolji učinak i brže rezultate u procesu poželjno je izolovati se od izvora preteranog fizičkog i psihičkog stresa koji onemogućavaju eliminaciju.

Velika prilika

Ovo je vreme za odmor, meditaciju, lagani trening, posmatranje i upoznavanje samog sebe na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i energetskom nivou. Ovo je prilika da iskustveno saznamo istinu o svojim mogućnostima, granicama, kapacitetima. Ovo je vreme gde možemo da se upoznamo sa svojom svrhom i pozivom. Ovde se javlja prostor da, možda po prvi put, doživimo zdravlje i ugledamo istinu. Sve ovo zahteva mnogo više dopuštanja odnosno nečinjenja nego činjenja. Kada naučimo da ne činimo ono što nam stvara probleme naučićemo i da dozvolimo zdravlju da se pojavi. Ovo se dešava automatski, stvaranjem povoljnih uslova.

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Pitanja, predlozi, komentari, lajkovi i podele su dobrodošli!

🙏💜🍈🍉🍋🍌🍍🍎🍐🍑🍒🍓🍏🍇

Blog možeš pratiti na Facebook stranici.

 

Besplatni protokoli za prelazak na prirodni životni stil mogu se pronaći OVDE.

Ukoliko ti je potrebna pomoć na putu prirodnog zdravlja ili u primeni protokola na raspolaganju sam za individualne konsultacije, iridološke nalaze, energetske tretmane i izrade individualnih detox protokola. Detaljnije informacije nalaze se OVDE.

Kontakt: tel/viber – +38163585656; whatsapp: +66826090098; FACEBOOK; email – kontakt@detoksifikacija.com

 

Širi info:

2 thoughts on “Itis”

  1. Vlado majstore,

    još jednom si briljirao, Jednostavno, koncizno, razumljivo……
    Svaka čast.

    Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *