Nakon obrađene teme o energiji, njenoj suštini, poreklu i prirodi, voleo bih da se pozabavim temom koja je veoma aktuelna u zimskom periodu. Radi se o tome na koje sve načine naše telo stvara toplotu, i kako se nam prirodno reguliše telesna temperatura. Kao kod većine telesnih procesa određene, naizgled iste rezultate, možemo postići na nekoliko načina, od kojih su neki više, a neki manje povoljni gledajući iz ugla prirodnog zdravlja i detoxa.

Na samom startu želeo bih da se dotaknem nekih metoda koje su manje optimalne.

Topla hrana

Veoma je rasprostranjeno mišljenje da je neophodno jesti toplu/kuvanu hranu da bi se regulisala telesna temperatura. Ovakvo razmišljanje je naizgled izuzetano dobro utemenljeno u zakonima fizike tj. termodinamike. Topla hrana prenosi svoju toplotu na tkiva koja ga okružuju, telo se postepeno zagreva, prosto kao pasulj. Iako je ova metoda vekovima oprobana i veoma uspešno može da podigne telesnu temperaturu i izazove osećaj toplote, iz perspektive prirodnog zdravlja ona predstavlja neadekvatnu opciju.

Kuvana hrana, kao što je poznato, nema enzimsku aktivnost i na taj način predstavlja veliko opterećenje za telesni sistem. Dodajući na to činjenicu da je njena hemijska struktura dodatno uvezana uvođenjem visokih temperatura, enzimski problem se nadalje povećava zbog veće potrebe za raskidanjem povećanog broja hemijskih veza. Kao pozitivan primer ovog načina razmišljanja možemo staviti korišćenje čajeva, gde žrtvujemo enzimski efekat zarad efekta ekstrakcije minerala, esencijalnih ulja i drugih lekovitih fizičkih i vibracionih aspekata iz biljaka, a uz to dobijamo i efekat zagrevanja tela.

Teška hrana

Ova kategorija se veoma dobro uvezuje u prethodnu, i u velikoj meri predstavlja njenu podkategoriju. Teška hrana gotovo po pravilu mora biti kuvana, naravno sa određenim izuzecima kao što su recimo orašasti plodovi. Ukorenjeno je mišljenje da teška hrana daje više energije, a energija je toplota, prosta matematika. Ipak računica kod teške hrane potpuno suprotna. Ona je kompleksna, sačinjena od složenih šećera, masti i proteina čija razgradnja i integracija od našeg sistema oduzima energiju. Ovo je krajnje evidentno posle teškog obroka, kada uglavnom moramo malo da odremamo, ili makar prilegnemo. Ipak, nisu ljudi bez veze primetili da ih ova hrana na neki način zagreva, i tu su u potpunosti u pravu.

Mehanizmi koji su ovde na delu su krajnje jednostavni i laki a razumevanje. Teška/kompleksna hrana ima tendenciju da veoma sporo prolazi kroz probavu i teška je za eliminaciju. Razlozi za ovo su višestruki, a kao glavne možemo spomenuti nedostatak vlakana, stvaranje sluzi/kisele sredine, manjak vode i višak masnoće. Svaki od ovih faktora igra ulogu u efektu zagrevanja organizma.

  • Spor tranzit kroz eliminacioni sistem dovodi do predugog zadržavanja hrane u probavi i njenog trujenja, a truljenje oslobađa toplotu i greje telo.
  • Povećana kiselost organizma sama po sebi greje telo jer kiseline po svojoj prirodi peku/prže.
  • Voda u telu služi kao rashladni sistem i njen nedostatak dovodi do povećanja „radne temperature“.
  • Povećane količine masnoće zgušnjavaju telesne tečnosti čime se povećava trenje u telu na molekularnom nivou i oslobađa toplota. Masnoće takođe deluju i kao izolacija od hladnoće.

Kao što možemo primetiti, ovi efekti su sasvim veštački i imaju krajnje štetne konotacije za zdravlje i vitalnost tela.

Alkohol

Na štetnost konzumacije alkohola nije potrebno trošiti reči. Što se tiče prividnog efekta zagrevanja tela on dolazi od činjenice da alkohol širi kapilarne krvne sudove i povećava cirkulaciju krvi kroz kožu što nam daje privid toplote. Telo, u uslovima smanjene spoljašnje temperature prirodno sužava krvne sudove u koži i preusmerava tok krvi ka unutrašnjim organim da ih sačuva od smrzavanja. Alkohol svojim efektom osigurava najbržu moguću smrt fizičkog tela kojem preti hipotermija tako što stimuliše gubitak toplote putem kože.

Telesna temperatura

Sad kada smo se pozabavili tematikom nepoželjnih načina za regulisanje možemo pokušati da objasnimo na koji to način telo prirodno raguliše svoju temperaturu. Kao i kod svih drugih telesnih procesa, objašnjenje nije jednostruko, a možda ni do kraja poznato, i uključije angažovanje mnogih telesnih sistema.

Limfotok

Jedan od najvažnijih sistema za regulaciju telesne temperature jeste sistem organa za disanje. Kao što je ranije navedeno u odeljku o limfotoku, pluća predstavljaju pumpu za njegovo pokretanje. Ovo se događa putem promene međućelijskog (limfnog) pritiska koji se događa pri svakom udahu i izdahu. Prilikom udaha stomak i pluća se šire, ali se, gotovo neprimetno, šire i međućelijski prostori. Prilikom izdaha telo se skuplja i potiskuje vazduh kroz međućelijske prostore gurajući na taj način i limfotok. Na ovaj način limfna tečnost se potiskuje i obezbeđuje se limfna cirkulacija. S druge strane, ovaj proces povećava trenje vazduha i drugih materija na molekularnom nivou, povećava telesnu temperaturu, a istovremeno detoksifikuje i hladi naš organizam istiskivanjem međućelijskih tečnosti i gasova kroz pore na koži u spoljašnji svet. Na ovaj način naše telo u svojoj beskrajnoj mudrosti obavlja nekoliko funkcija istovremeno.

Krvotok

Drugi aspekt održavanja telesne temperature jeste obezbeđivanje pravine cirkulacije druge telesne tečnosti. U pitanju je naravno krv koja pored ishrane tela i prenosa kiseonika ima i ulogu apsorbcije i distribucije toplote stvorene na ranije opisan način. Iz ovih razloga, odsustvo pravilne krvne cirkulazije znači propadanje i sigurnu smrt za svako ljudsko tkivo. Da bi smo pospešili cirkulaciju možemo se koristiti metodama koje imaju sličan efekat kao i konzumacija alkohola, ali nemaju štetne posledice koje se za njega vezuju.

  • Prva od ovih metoda je stimulacija cirkulacije naizmeničnim toplo/hladnim tuširanjem tj. hidroterapija. Isti, možda i izraženiji efekat ima i sauna u kombinaciji sa hladnim tuširanjem.
  • Dalje, periferni krvotok u predelu kože možemo stimulisati i suvim četkanjem koje je takođe korisno radi otpušavanja zapušenih pora i stimulisanja limfne cirkulacije.
  • Na kraju, u svrhu stimulisanja krvne i limfne cirkulacije možemo koristiti i lekovito bilje u vidu hrane, čajeva ili biljnih tinktura.

Jedan od najsigurnijih načina da se ukombinuju svi prethodno navedeni faktori u jedan proces jeste fizičko vežbanje. Ono je idealno za stimlaciju cirkulacije telesnih tečnosti aktivacijom disanja i rada srčanog, i ostalih mišića, kao i ubrzavanjem ćelijskog metabolizma.

Štitna žlezda

Štitna žlezda igra veoma veliku ulogu u regulaciji telesne temerature. Ona to čini putem lučenja hormona koji regulišu širenje i skupljanje krvnih sudova. Kada se nalazi stanju pojačanog rada čovek se može osećati kao da mu je pretoplo u naletima, a u stanju smanjene funkcije može doživljavati osećaj neopisive hladnoće čak i kada je napolju veoma toplo. Oscilacije u radu štitne žlezde karateristične su za period detoxa gde često osećamo smenjivanje perioda jeze sa periodima povišene telesne temperature. Stanje hipofunkcije štitne žlezde takođe je moguće pomoći upotrebom lekovitog bilja i na taj način uticati na regulaciju telesne temperature.

I naravno ne smem zaboraviti na poslednji, izuzetno bitan faktor koji utiče na osećanje toplote u zimskim danima, a to je adekvatna garderoba. Predlažem nošenje što prirodnijih materijala raspoređenih slojevito po telu radi maksimalnog učinka.

 

DODATAK 17.12.2020. Ne znam kako sam ovo uspeo zaboraviti da navedem ali je možda i najbitniji faktor kod osećaja hladnoće tokom zime. NIKAD nemojte jesti, a naročito ne piti velike količine tečnosti, direktno iz frižidera tokom zime. Ovo je možda i glavni uzrok zašto je mnogim ljudima hladno u zimskim danima. Na standardnoj ishrani ovo se nekako i izbalansira toplom hranom, ali na presnoj hrani, ako jedemo i pijemo sve iz frižidera balans će biti gotovo sigurno narušen jer telo jednostavno ne može momentalno da prevaziđe ovu razliku, već je potrebno dosta vremena da se velike količine hladne hrane, i posebno tečnosti, zagreje na temperatutu tela. Preporuka je da se sva hrana pre unošenja prvo izvadi da se malo zgreje do sobne temperaturea tek onda da se unosi u telo. 

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji!

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *