Na izmaku leta, promenom vremenskih uslova i temperaturnh prilika mnogi od nas počinju da podležu onome što se naziva prehlada. Iako je ova boljka možda i najrasprostranjenija zdravstvana poteškoća, za nju ne postoji objašnjenje uzroka, a samim tim naravno ni lek. Za njeno nastajanje najčešće se krive virusi ili bakterije. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, groznice, bolovi u telu, malaksalost kao i eliminacije sluzi iz sinusa, grla i pluća kijanjem i kašljanjem. Ovaj tekst pokušaće da pruži drugačiji pogled na prirodu ovog stanja organizma, njegove uzroke i oporavak.

Prehlada

Već iz samog naziva stanja prehlade možemo biti sigurni da je uočena veza izmeću izlaganja hladnoći i otpočinjanja ovog procesa. Međutim zašto bi hladnoća imala ikakve veze sa eliminacijom sluzi, groznicom i bolovima. Ukoliko posmatramo ovaj proces kao deo eliminacionog ciklusa organizma otvara nam se potincijalni odgovor. Naime, kao što je poznato, materija se na toploti širi a na hladnoći skuplja i upravo je ovaj proces ključan za razumevanje uticaja hladnoće na eliminaciju. Kada se prehladimo, naša tkiva počinju da se grče i da potiskuju međućelijske naslage sluzi kroz limfni sistem. Ovako pokrenute naslage pronalaze svoj put do organa eliminacije gde ih mi doživljavmo kao šlajm i sline. Takođe, veoma je logično da na ovu situaciju telo reaguje povišenom telesnom temperaturom. U određenoj meri to može biti prirodan odgovor na izlaganje hladnoći tj uspostavljanje telesnog balansa, sa druge podstiče eliminaciju znojanjem i povećava pokretljivost limfotoka, a najposle ubrzava reakciju imunog sistema protiv evenutalnih patogenih napada. Bolovi se jednostavno objašnjavaju uticajem kiselina na okolna tkiva u procesu eliminacije.

Apetit

Još jedna karakteristična pojava koja se može primeteti za vreme prehlade jeste i gubitak apetita. Posmatrano iz ugla detoksifikacije ovakva reakcija organizma je potpuno očekivana. Da bi telo stimulisalo eliminaciju, mora prvo ograničiti unos i preradu hrane i osloboditi tu energiju za čišćenje. Ono nam zato oduzima apetit i navodi nas na post. U ovakvoj situaciji bilo bi veoma štetno siliti telo da prerađuje hranu, pogotovo tešku i kompleksnu. Unos hrane u toku procesa intenzivne eiminacije može jedino skrenuti energiju sa tog procesa i znatno ga produžiti. Samim tim produžava se i manifestacija svih simptoma odnosno stanje bola i nemoći. Nasuprot tome, ukoliko smo u harmoniji sa svojim telom ono će nam dati sve znake potrebne da razlučimo kada nam je vreme da počnemo sa unosom i šta da unesemo.

Brz oporavak

Ukoliko nismo u veoma prisnom odnosu sa svojim fizičkim vozilom i ne registrujemo dovoljno dobro njegove suptilne signale, ipak je moguće ovaj proces ispoštovati i brzinski proći kroz njega. Prva stvar koju treba naglasiti jeste da simptomi nisu naš neprijatelj i da ih nema potrebe suzbijati hemijskim ili drugim sredstvima. Nasuprot tome, trebamo učiniti sve što je moguće da proces eliminacije potpomognemo. Kada je u pitanju eliminacija putem sinusa možemo pomoći ispiranjem slanom vodom uz pomoć neti posude. Iskašljavanje možemo pomoći mlakim čajevima (beli slez, menta, lipa, đumbir, crni luk, bokvica, crvena detelina) sa dodatkom limuna. Ovo je takođe pomaže da se pospeši proces znojanja. Povišena temperatura dehidrira organizam i potrebno je unositi dovoljnu količinu tečnosti. Ovo takođe osiguravamo pijenjem čajeva i sveže ceđenih voćnih sokova. Izrazito visoka telesna temperatura od 40°C i više može zahtevati intervenciju hladnim tušem ili medicinskim alkoholom u vidu obloga ukoliko je stanje dugotrajno. Ovo je doba koje je naše telo namenilo za eliminaciju i odmor te to trebamo i da činimo. Ključ je strpljenje, a ne činjenje. Spavamo što više odmaramo i postimo. Kada se vrati apetit jedemo sveže voće i povrće. Time ćemo osigurati da proces bude kratkotrajan efikasan i usklađen sa prirodom.

Preventiva

Ono što mnoge verovatno najviše zanima jeste šta mogu da urade da u ovakvo neprijatno stanje ni ne dolaze. Kada shvatimo stanje prehlade kao proces elimenacije sluzi, lako uviđamo da je najbolja preventiva temeljno čišćenje organizma od sluzavih taloga i uzdržavanje od hrane koja proizvodi novu sluz. Na našu sreću, ove dve stavke idu ruku pod ruku jedna sa drugom. Hrana koja proizvodi sluz je upravo ona koja stvara u telu kiselu reakciju te koju i inače izbegavamo u procesu detoksifikacije organizma. Ukoliko telo dubinski očistimo i nastavimo da unosimo namirnice predviđene za ljudski organizam osiguraćemo da se nikada ne dovedemo u situaciju intenzivne eliminacije koju često nazivamo prehladom ili gripom.

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Pitanja, predlozi, komentari, lajkovi i podele su dobrodošli!

🙏💜🍈🍉🍋🍌🍍🍎🍐🍑🍒🍓🍏🍇

Blog možeš pratiti na Facebook stranici.

 

Besplatni protokoli za prelazak na prirodni životni stil mogu se pronaći OVDE.

Ukoliko ti je potrebna pomoć na putu prirodnog zdravlja ili u primeni protokola na raspolaganju sam za individualne konsultacije, iridološke nalaze, energetske tretmane i izrade individualnih detox protokola. Detaljnije informacije nalaze se OVDE.

Kontakt: tel/viber – +38163585656; whatsapp: +66826090098; FACEBOOK; email – kontakt@detoksifikacija.com

 

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *