Kao što je najavljeno u prethodnom tekstu o detox protokolu, danas ću pokušati da približim svoje viđenje o ulozi i primeni lekovitog bilja. Lekovito bilje predstavlja listove, cvetove, stabljike, korenje i semena biljaka koje u određenom smislu imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam za vreme trajanja procesa intenziviranog čišćenja. Uloga ovih biljaka za vreme čišćenja organizma jeste da pruže podršku telu u procesu oslobađanja od blokada u limfnom sistemu, organima, kao i u mentalnom i energetskom telu. Dejstvo ovih biljaka može biti raznoliko i grubo se može podeliti u nekoliko kategorija.

Dejstvo

  • Suplementarno – u uslovima kada se hrana uzgaja na veoma osiromašenom zemljištu ne možemo uvek biti sigurni da naše telo iz čvrste hrane dobija sve elemente koji su mu neophodni, pogotovo ako je apsorbcija iz drugih izvora ugrožena. Lekovito bilje se najčešće pribavlja u divljini i u prirodnom ukruženju i zbog toga sadrži znatno veće koncetracije minerala neophodnih za fiziološke procese. U periodu eliminacije toksičnih materija potrebe tela za ovim elementima su povećane radi neutralizacije sistemskih kiselina i regeneracije tkiva, a lekovito bilje može da nam pruži te elemente u izobilju. Takođe, kada dođe do gubitka funkcije nekog tkiva u hroničnoj ili degenerativnoj fazi razvoja simptoma određene fitohemikalije mogu biti zamena produktima tih tkiva i pomognuti fiziološke procese ugrožene njihovim nedostatkom.

  • Stimulativno – u post-akutnom i hroničnom periodu razvoja simptoma može doći do smanjenja ili gubitka funkcije tkiva čiji je pravilan rad od velikog značaja za oporavak organizma. Bilo da su to bubrezi ili endokrine žlezde, jetra, pankreas, nervni sistem, pluća, ili pak neka druga tkiva, određene biljke imaju svojstva da stimulišu njihov rad i da ih pokrenu iz stanja smanjene funkcije.

  • Umirujuće – s druge strane, u nekim slučajevima može doći do preterane stimulacije nekog tkiva zbog prisustva toksičnih naslaga. Tada imamo tkivo koje se u akutnom, postakutnom a ponekad i hroničnom periodu razvoja simptoma nalazi u stanju hiperfunkcije. Određene biljke imaju takvo delovanje da umiruju nadražena tkiva i neutrališu neželjene toksične hemijske uticaje.

  • Pročišćujuće – neke lekovite biljke imaju takvo dejstvo da potpomažu organe eliminacije, kao i da rastvaraju sluz i naslage nakupljene u limfotoku. One daju podršku tako što ubrzavaju procese eliminacije.

  • Mentalno – može se reći da ovo i nije dejstvo same biljke, ali je ipak ova funkcija izrazito značajna za proces isceljenja. Uzimajući određene biljke, koje su poznate po vršenju konkretnih uticaja u ljudskom telu, mi fokusiramo i sopstvenu mentalnu energiju na te uticaje i na taj način podupiremo energetski proces i iznutra doprinosimo isceljenju.
  • Energetsko/Vibraciono – i na kraju, ali ni slučajno najmanje bitna je suptilna energetska uloga lekovitog bilja. Svaka biljka ima svoju frekvenciju/vibraciju/energetski zapis, i taj zapis, u dodiru sa našim energetskim telom, vrši uticaj na naše telesne sisteme koji su u rezonanci ca tom vibracijom. Upravo zbog toga i kažemo da određena biljka ima uticaj na određeni organ ili na određenu telesnu funkciju.

Upotreba

Lekovito bilje se može koristiti na nekoliko načina. Može se kotistiti sveže kao dodatak hrani ili ceđenim sokovima i ovakvo ima tu prednost da nosi u sebi energiju žive materije koja sa sobom nosi izrazit energetski uticaj. Ipak u velikom broju slučajeva sveže biljke nam nisu na raspolaganju i tada pribegavamo korišćenju osušenog bilja. Njegova energetska moć je umanjena ali se ona nadoknađuje raznovrsnošću biljaka, njihovom količinom i posebno metodama ekstrakcije i energetskog programiranja.

Ekstrakcija

Najosnovniji metod ekstrakcije jeste spremanje čajeva od lekovitog bilja koje je od davnina poznato kao blagotvorno za telo. Drugi i znatno efikasniji metod je ekstrakcija iz svežeg ili suvog bilja u alkoholno/vodenom rastvoru za dobijanje biljnih tinktura. Prednost ovog metoda u odnosu na kuvanje čajeva je višestruka. Na ovaj način lekovito bilje otpušta iz sebe mnogo veći deo svog lekovitog potencijala i formira se izuzetno koncentrovan rastvor koji se mngo lakše može konzumirati. Druga prednost alkoholnih tinktura je ta što se mogu praviti mešavine sa namenskim ili individualnim energetskim potpisom namenjene tačno potrebama određenog pojedinca ili određenih tkiva.

Zaključak

Upotreba lekovitog bilja predstavlja nadogradnju protokola i preporučuje se da ne bude kontinuirana. Lekovito bilje se upotrebljava strateški, u situacijama kada je neophodno, i samo u meri u kojoj je blagotvorno, bez stvaranja trajne potrebe za njihovom upotrebom. Cilj procesa čišćenja tela jeste da se ono osposobi da sve svoje potrebe ispunjava autonomno, iz hranljivih izvora u vidu Sunca, vazduha i voća kao čovekove prirodne hrane, kao i da se njegova efikasnost podigne na taj nivo da je potreba za tim izvorima vremenom sve manja i manja.

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *