Svima nama je odavno poznato da su oči ogledalo duše. Ova izreka je u tolkoj meri istinita da nam je postala gotovo uzrečica. Ukoliko je spojimo sa dobrom starom: „U zdravom telu zdrav duh.“ počinje da nam se formira slika o tome da je možda moguće u oku videti i proceniti stanje našeg organizma. Ovu mogućnost pruža nam upravo iridologija.

Istorijat

Osnivačem modernog shvatanja iridologije smatra se nemački doktor mađarskog porekla  Ignatz von Peczely. On je kao dete pronašao sovu sa povređenom nogom i kod nje je primetio da postoji određeni beleg u oku koji je nestao kada je noga zarasla. Godinama kasnije kada je postao lekar, počeo je da pimećuje promene u očima svojih pacijenata, pogotovo onih koji su bili podvrgnuti hirurškim intervencijama. Krenuo je da beleži svoja zapažanja, da ih upoređuje i klasifikuje. Vremenom, bio je u stanju da, na osnovu ovih informacija, mapira ljudski organizam. Njegove prve mape su koristile ko osnova za kasnija istraživanja i usavršavanja, koja su dovela do sve preciznijih i detaljnijih mapa oka.

Mnogi lekari su nastavili i proširili ovaj rad, a jedan od najpoznatijig i najuspešnijih u oblasti primenjene iridologije bio je dr Bernard Jensen. On je jedan od najuspešnijih naturopata XX veka koji je u svojoj sedamdesetogodišnjoj karijeri radio sa preko 350 000 ljudi. Na osnovu svog iskustva napisao je veliki broj knjiga o iridologiji i njenoj promeni u oblasti prirodnog zdravlja. Takođe je unapredio postojeće mape ljudskog tela u oku, i neke od njegovih mapa se i danas koriste u iridološkoj praksi.

Mapa oka
Jensenova mapa oka.

Primena

Kada govorimo o primeni iridologije kao metodologije za procenu stanja organizma, veoma je bitno razumeti šta ona može, a šta ne može da nam ponudi.

Ona NIJE metodologija za dijagnozu bolesti.

Procena stanja

Ono što je moguće videti u oku jeste stanje ljudskog organizma posmatrano holistički. Moguće je videti organe i sisteme organa i proceniti njihovu funkciju. Takođe, može se videti i genetski potencijal klijenta, odnosno njegova genetska konstitucija. Ona nam daje uvid u potencijal za regeneraciju tela i preokretanje zdravstvenih problema. Najjednostavnije rečeno moguće je proceniti stanje određenih tkiva u organizmu, i genetski potencijal za regeneraciju. Ovo se čini na osnovu sitnih vlakana u oku. Posmatra se njihova gustina, dubina, debljina, raspored, šare i oblici na određenim mestima u oku koja označavaju određene delove tela. Na osnovu ovih pokazatelja možemo zaključiti u kom stanju se nalazi određeno tkivo u pogledu limfne stagnacije, potencijalnih oštećenja i simptoma koji mogu zbog toga da nastanu. U tom smislu, razlikujemo četiri nivoa manifestacije simptoma. To su akutni, post-akutni, hronični i degenerativni nivo. Ovi nivoi, njihovo nastajanje i razvoj deraljno su objašnjeni u odeljku o SIMPTOMIMA.

Detox

Ovakav način procene unutrašnjeg stanja organizma veoma je koristan kada je reč o primeni metode regenerativne detoksifikacije. Na osnovu nalaza možemo steći detaljnije uvide u to koji telesni sistemi su narušeni, gde trebamo da usmerimo fokus detoksifikacionog protokola i na koji način najbolje da pružimo podršku organizmu u preiodima eliminacije. Takođe možemo naslutiti u kojim oblastima možemo očekivati pojavu detox reakcija. Iridološki nalaz može nam otkriti i ugrožena mesta u organizmu koja još uvek nisu menifestovala primetne simptome. Ovo nam pruža mogućnost da delujemo preventivno.

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji!

 

Širi info:

2 thoughts on “Iridologija”

  1. Najpre, hvala za ovaj predivan sajt prepun korisnih saveta. Tako je sve lepo objašnjeno, oduševljena sam. Dugo se nakanjujem da promenim način života i prekinem sa starim navikama ali falile su mi ove informacije. Da li Vi radite iridološke analize? Koja je cena? Volela bih da saznam stanje u kom je sada moj organizam i da od nečega krenem… Hvala još jednom.
    Veliki pozdrav od Isidore.

    1. Pozdrav Isidora i hvala ti puno na pohvalama, drago mi je da ti ja sajt koristan. Poslaću ti mail sa informacijama o iridologiji i drugim uslugama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *