Veliki deo onoga što je napisano na ovom sajtu tiče se postavljanja temelja teorijskog znanja o detoksifikaciji. U ranijim tekstovima pokušao sam da približim svoje razumevanje o tome kako funkcioniše ljudsko telo, kako nastaju simtomi, i koji su mehanizmi za njihovo preokretanje. Sva ova znanja su ključna da bismo mogli uspešno da radimo na sebi i svom zdravlju. Ipak, prikupljanje teorijskog znanja korisno je jedino ako ga primenjujemo u praksi. Bez primene ono je samo ideja i potencijal koji je možda koristan, a možda i sasvim pogrešan i nebitan. Jedino primenjivanjem znanja u svom životu dobijamo priliku da procenimo da li su ona validna ili samo proizvod nečije bujne mašte. A nešto najgore što možemo sebi da dozvolimo jeste da verujemo u bajke i živimo ih kao da su stvarne. Ovo je najsigurniji način da postavimo sebi ograničenja koja u stvari ne postoje i da živimo život daleko lošiji od optimalnog.

Odgovornost

Za mene detox protokol predstavlja korak preuzimanja odgovornosti za sopstveno zdravlje. Celog života bili smo naviknuti da se za svoje zdravstvene probleme obraćamo nekom drugom ko je od nas navodno kvalifikovaniji da se brine o našem telu. Prebacivali smo tu odgovornost na druge ljude apsolutno uvereni da oni imaju neophodna znanja i veštine da reše probleme koje smo sami izazvali. U nekim slučajevima to je možda i bio slučaj, dok je u drugim ovo uverenje bilo kolosalna greška. Ovako posmatrajući možemo videti da smo svoje blagostanje prepustili sistemu koji je u najboljem slučaju jednak bacanju novčića, a u najgorem podložan sebičnim uticajima koji mogu imati korist od našeg prolongirano lošeg zdravlja. Bacivši samo letimičan pogled na rezultate ove strategije postaje nam jasno koliko je ona neadekvatna. Dovoljno je samo da vidimo kakvog su zdravstvenog stanja mnogi najglasniji zagovornici trenutno dominantnog sistema i možemo biti sigurni da takve rezultate ne želimo i za sebe. Tada je vreme da uložimo svestan napor da se otrgnemo iz zatvorenog kruga svakodnevnice i otisnemo se u nepoznato.

Preokret

S obzirom na to da je prosečan čovek izuzetno lošag zdravlja, i da se to manifestuje sve ranije i ranije u njegovom životu, mora nam biti jasno da su promene koje je neophodno preduzeti korenite i sveobuhvatne. Da bi se preokrenule decenije pogrešnih navika nije dovoljno uvesti nekoliko novih namirnica ili upisati časove joge. Ovakvi koraci su svakako poženjli i neophodni ali predstavljaju pokušaj gašenja požara šoljicom za kafu. Lep gest, ali drastično neadekvatnog intenziteta. Uspešno saniranje hroničnih stanja zahteva dugotrajan usmeren svestan napor ka otklanjanju uzroka nastanka tog stanja. A uzroci se gotovo uvek kriju u pogrešnom životnom stilu. Uprvo to znači započinjanje sa detox protokolom. Znači da smo doneli odluku da za sebe želimo zdravlje i da smo spremni da učinimo ono što je neophodno da do tog cilja i dođemo.

Najjednostavnije rečeno, ovo se odnosi na promenu životnih navika. Cilj ovih promena mora biti potpuni preokret svih nivoa našeg bića od fiičkog kao početnog i najgrubljeg, do mentalnog, emocionalnog, energetskog i duhovnog. Moramo biti svesni da nije moguće da radimo samo na telesnom problemu jer on ima korene koji sežu u najveće dubine našeg bića. Naš sistem je jedan i jedinstven i mora se ceo dovesti u balans ne bi li smo osetili šta znači biti zdrav i vitalan. A balans se postiže davanjem ljubavim odnosno poštovanjem zakona prirode/boga/univerzuma.

Elementi

Uspešan detox protokol se u najvećem broju slučajeva sastoji od od tri glavna elementa. To su promena ishrane, uvođenje lekovitog bilja za podršku telu i primena dodatnih metoda. O promeni ishrane je puno napisano u prethodnim tekstovima, i neću se sada previša na tome zadržavati. Tekstovi na temu ishrane su: Hrana, Namirnice, Živa hrana, Enzimi, Protein, Šećer, Kalorije… Promena ishrane predstavlja okosnicu svakog detox protokola zato što je upravo neadekvatna ishrana početna karika u lancu propadanja fizičkog tela za većinu nas. Tek kada uspemo da ovladamo hranom može se reći da smo sposobni da ovladamo višim elementima svog bića, jer se ceo proces zasniva na disciplini.

Lekovito bilje je dopunski element koji se uvodi sa ciljem da se da podrška telu u procesima eliminacije i da se smanje i ublaže reakcije koje telo može da ima kada se čisti. Ovo je samo grubo rečeno, a lekovito bilje je isuviše velika tema za jedan pasus, pa čak i za ceo tekst, a ja ću se potruditi da u nekom od sledećih izdanja opširnije približim svoje viđenje ove teme. I na kraju, dodatne metode su tu da nam daju dodatnu podršku i pomognu sa drugim elenemtima balansiranja telesnog sistema. U planu je i poseban tekst o dodatnim metodama u bliskoj budućnosti.

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *