Uvodni

Uvodni detox protokol

(Minimum 4-6 nedelja)

Detoks protokol predstavlja preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje i usmerenu svesnu nameru ka potpunoj promeni životnog stila, čišćenju organizma od štetnih materija koje ometaju protok energije i povratku tela u balans i zdravlje primenom prirodnih metoda. Osnova detoks protokola je promena ishrane i uvođenje lekovitog bilja za podršku telu, a dodatne metode su tu da nam pomognu kako bi proces čišćenja bio što brži, temeljniji, bezbolniji i efikasniji. Za najbolje razumevanje principa funkcionisanja tela i mehanizma njegovog čišćenja poželjno je detaljno proučiti sajt www.detoksifikacija.com.

.

Protokol

Uvodni detox protokol namenjen je svima koji tek započinju put čišćenja tela. Ovaj protokol je napravljen tako da ga može sprovesti gotovo svako, bez obzira na to kakav mu je trenutni životni stil ili zdravstveno stanje. On predstavlja početak perioda prelaska na prirodnu ishranu i pokretanje procesa detoksifikacije tela od naslaga stvorenih višegodišnjim zanemarivanjem prirodnih zakona. Prilagođen je svima onima koji žele da krenu veoma polako da istražuju svet prirodnog zdravlja i koji nemaju trenutno manifestovane simptome narušenog zdravlja, ili pak za one čiji je organizam izrazito toksičan za akutnim simptomima. Ne preporučuje se jedino za ljude sa degenerativnim promenama tkiva jer za njih nije dovoljno intenzivan i efikasan. Ovaj protokol je predviđen da bude period odvikavalja organizma od najštetnijih materija koje smo konzumirali. Više o stadijumima razvoja simptoma može se pronaći na stranici www.detoksifikacija.com/simptomi.

Ono što je najbitnije za razumeti, a tiče se simptoma jeste da su naši zdravstveni problemi nastali tako što su se u našem telu našle neke materije kojima tu nije mesto. One su raznim mehanizmima dovele do nastanka blokada u protoku energije (krvotok, limfotok, nervni sistem) i stvaranja simptoma. Ove materije mogu da dođu u naše telo putem vazduha, vode, kože i hrane. Zato je najbitnije u samom startu naglasiti koje sve materije je obavezno potrebno izbaciti iz upotrebe kako bismo prestali da dodajemo na već postojeći problem.

Te materije su:

 • Industrijske i rafinisane namirnice – rafinisani šećer, so, brašno, ulja, namirnice sa dodatim konzervansima, aditivima, veštačkim bojama, pojačivačima ukusa, emulgatorima… Uglavnom sve što se nalazi u pakovanjima i ima sastojke.

 • Sve namirnice životinjskog porekla – Mleko i svi mlečni proizvodi (sir, jogurt, kiselo mleko…), meso i mesne prerađevine i jaja stvaraju kiselost i intenzivnu reakciju sluznice, teško se eliminišu, trule i raspadaju se u probavnom traktu. Takođe svojim nusproduktima metabolizma povećavaju kiselost organizma i tako predstavljaju veliku opasnost za telo.

 • Žitarice – čak i celovite, stvaraju kiselu sredinu i jaku reakciju sluznice i nadimanje, lepe se za probavni trakt i doprinose u stvaranju naslaga i crevnog plaka Mogu se jedino koristiti proklijale.

 • Neurotoksini, stimulansi i narkotici – pesticidi, fluor, olovo, živa, aluminijum, alkohol, kafa, cigarete, kakao, tablete, praškovi, kreme, pomade, parfemi, dezodoransi.

U idealnom svetu najbolje bi bilo prestati sa kotišćenjem bilo kakvih medicinskih preparata. Ipak, mnogi od nas su dugogodišnjim korišćenjem postali naviknuti na njihovo prisustvo i nagli prekid bi mogao da dovede do komplikacija u vidu izraženih telesnih reakcija. Svako ko želi da se odluči na korak prestanka njihovog korišćenja moli se da to učini u saradnji sa stručnjakom koji je njihovo korišćenje preporučio. U suprotnom sam preuzima odgovornost za moguće posledice naglog ili pak postepenog prestanka korišćenja ovih preparata.

Režim ishrane

Jedan od najbitnijih aspekata protokola jeste da se probava odmori od obrade hrane. Ovo odmaranje ima svrhu pokretanja mehanizama eliminacije koji se aktiviraju kada u njoj nema sveže hrane. U tom smislu najbolje je da se u toku jednog dana uvede period od 12 do 14 h gde se neće konzumirati apsolutno ništa (ni hrana, ni voda, ni čajevi, ni tinkture). Ovaj period uključuje nekoliko sati pre spavanja, spavanje i nekoliko sati nakon buđenja, kako kome odgovara. Pimer je recimo, ako je poslednji obrok bio u 7 uveče, barem do 7 ujutru ne unosimo ništa, ni hranu ni vodu ni čajeve, tinkture… Ovaj deo dana nazivamo suvi deo dana ili dnevni suvi post.

Prvo što se unosi jeste čaj za probavu sa tinkturama (sve tinkture odjednom, po 2-4 pipete od svake). Nakon toga može se popiti ceđeni sok, a malo kasnije čaj za bubrege ponovo sa tinkturama. U toku pre podneva najbolje je unositi samo tečnosti, a ukoliko jedemo onda je idealno jesti voće. Ko ne želi da koristi čajeve i tinkture moće popiti sveže ceđeni sok.

U periodu ručka pripremamo salatu od svežeg povrća sa dodatkom kuvanog jela.

Za salatu može se koristiti kupus, zelena salata, paprika, paradajz, spanać, kelj, blitva, šargarepa, celer, cvekla, peršun, klice, tikvica, sveži i suvi začini po želji. Salatu zakiseliti sveže ceđenim sokom od limuna. Mogu se staviti i semenke koje su prethodno odstojale potopljene u vodi bar nekoliko sati, (suncokret, golica, susam, lan, chia…) ali što manje (manje od 30g po obroku) i ne svaki put.

Kuvano jelo bi trebalo da bude u vidu povrća pripremljenog na pari (brokoli, karfiol, šargarepa, celer, cvekla, peršun, batat, tikvica, spanać, kelj, blitva, raštan, kupus, maslačak, bokvica…) ili čorbi pripremljenih od navedenog povrća. Salatu i kuvano jelo možemo začiniti svežim ili sušenim začinskim biljem (peršun, bosiljak, origano, menta, matičnjak-limun trava, celer, selen, mirođija, beli/crni luk…) koje takođe predstavlja i dodatno lekovito bilje u našij ishrani pored čajeva i tinktura. U pripremi ovog obroka može se koristiti ulje, ali u što manjoj mogućoj količini, a trebalo bi prestati sa korišćenjem soli i sirćeta. Hleb, testo, sve žitarice, pa čak i integralne izbacujemo, kao i krompir, pasulj, sočivo, soju i ostale mahunarke.

Obavezno voditi računa o temeljnom žvakanju hrane, dok ne postane žitka u ustima pre gutanja.

Tokom druge dve nedelje možemo pokušati da izbacimo kuvani deo ovog obroka i da jedemo samo veliku salatu , a kuvano svakog drugog dana, ili pak da probamo da jedemo voće za ručak. Osećaj punoće ukusa i sitosti salate možemo postići dodavanjem malih količina semenki (suncokret, golica…) ili orašastih plodova (badem, lešnik, orah…) i dodavanjem malih količina suvog voća (suvo grožđe, suve šljive, suve smokve…). Orašaste plodove i semenke koristiti što ređe i u što manjim količinama (ne preko 30-40g dnevno).

U toku popodneva pije se još jednom čaj za bubrege sa tinkturama na prazan stomak, a nakon toga može se pojesti još jedan obrok svežeg voća ukoliko za njim ima potrebe. Kada jedemo voće, najbolje je jesti jednu vrstu voća u jednom obroku.

Večernji obrok treba pojesti najkasnije 2-3 sata pre spavanja i on je isti kao i obrok u periodu ručka. Više informacija o namirnicama može se pronaći na adresi www.detoksifikacija.com/namirnice.

Idealno vreme za odlazak na spavanje je 10-11h.

Voda se na protokolu unosi po potrebi, samo ukoliko osećamo žeđ, i to izvorska voda sa što manjim suvim ostatkom ili destilovana.

Lekovito bilje

Upotreba lekovitog bilja predstavlja nadogradnju protokola i preporučuje se da ne bude kontinuirana. Lekovito bilje se upotrebljava strateški, u situacijama kada je neophodno, i samo u meri u kojoj je blagotvorno, bez stvaranja trajne potrebe za njegovom upotrebom. Može se koristiti sveže, kao dodatak hrani, ili u obliku tinktura i čajeva. Lekovito bilje predstavlja podršku telu u periodima intenzivne eliminacije i zato ga je najbolje koristiti upravo za vreme trajanja striktnog detox protokola. Ono je poželjan ali ne i obavezan deo detox protokola.

Krajnji cilj procesa čišćenja tela jeste da se ono osposobi da sve svoje funkcije ispunjava autonomno, a potrebe zadovoljava iz prirodnih hranljivih izvora u vidu Sunca, vazduha i voća, kao i da se njegova efikasnost podigne na taj nivo da je potreba za tim izvorima vremenom sve manja i manja.

Preporučeno lekovito bilje za uvodni detox protokol:

UVODNI OPTIMUM ZA 4 NEDELJE: 

 • Čaj za probavu – 200g ;

 • Čaj za bubrege – 200g;
 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (Sve 4 nedelje 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Endokrine žlezde – 100ml (Sve 4 nedelje 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Antiparazit – 100ml. (5x dnevno po 5 punih pipeta/150 kapi dok se ne potroši).

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (1+2 nedelja 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija – 50ml (3+4 nedelja 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Gastro – 50ml (1+2 nedelja 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Jetra žuč – 50ml (3+4 nedelja 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

UVODNI MINIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za probavu – 200g.
 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (Sve 4 nedelje 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Endokrine žlezde – 100ml (Sve 4 nedelje 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Gastro – 100ml (Sve 4 nedelje 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

UVODNI OPTIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za probavu 100g;
 • Čaj za bubrege 100g;
 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Endokrine žlezde – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Gastro – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).
 • Tinktura Cirkulacija – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Jetra žuč – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

UVODNI MINIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za probavu 100g
 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Endokrine žlezde – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);
 • Tinktura Gastro – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

Protokolu se mogu dodati i druge tinkture na osnovu individualnih potreba. Tinkture se mogu uzimati u čaju, vodi, ceđenom soku ili direktno.

Dodatne metode

Osnovu svakog detoksifikacionog protokola predstavlja prelazak na prirodan način ishrane unosom sveže, žive, presne biljne hrane, u prvom redu voća. Nadogradnju predstavlja upotreba lekovitog bilja u meri u kojoj je neophodna i korisna. Ipak za postizanje maksimalnih rezultata neophodno je uključiti u svoj protokol još mnoge aktivnosti i radnje koje će imati ulogu davanja podrške celokupnom ljudskom sistemu u ovom procesu. Što više navedenih metoda uvrstimo u svoj protokol to ćemo dati veću podtšku procesu isceljenja i na konkretniji način usmeriti svoju svesnu nameru u pravcu oporavka.

Neke od tih metoda su:

 1. TELESNE VEŽBE su odličan način za pokretanje limfotoka i stimulisanje eliminacije znojanjem i naravno za dobijanje i održavanje snage i kondicije. Za vreme protokola najbolje su lagane vežbe: joga, istezanje, trampolina, vijača, duge šetnje na svežem vazduhu ili vožnja biciklom. Odlične su za stimulaciju čišćenja fizičkog tela i za energetski balans. U periodima smanjene eliminacije i povišene energije može se pristupiti i intenzivnijem treniranju kao što su Kaliestenika, HIIT, Krosfit, borilačke veštine, bavljenje sportovima ili pak teretana.

 2. MEDITACIJA je izuzetan način za eliminaciju ometajućih mentalnih uticaja i samim tim čišćenje mentalnog tela koje je nezaobilazan deo našeg sistema. Ovo je odličan način da se eliminišu nepovoljna uverenja, da se otvore novi vidici i oslobodi prostor za duboke uvide.

 3. ISPIRANJE DEBELOG CREVA klistirima ili putem hidrokolon terapije pomaže eliminaciju velikih količina zaostalih materija iz našeg tela, koje predstavljaju jedan od glavnih razloga propadanja fizičkog zdravlja.

 4. SAUNA je jedan od najboljih načina za stimulisanje eliminacije putem kože koja predstavlja naš najveći eliminacioni organ i koji se često naziva trećim bubregom. Za početnike se preporučuje da krenu polako (5-10 min) i postepeno se navikavaju na korišćenje saune.

 5. HIDROTERAPIJA je odličan način za stimulaciju limfne i krvne cirkulacije. Obavlja se za vreme tuširanja tako što se naizmenično tuširamo toplom pa hladnom vodom, a završavamo tuširanjem hladnom. Prelaske sa tople na hladnu u početku praviti postepeno, dok se telo ne navikne, a kasnije ćamo moći da pravimo i naglije promene.

  Odlična je da se praktikuje nakon saune.

 6. KUPKE potapanje u kadu sa toplom vodom i dodatkom gline, sode bikarbone, kalcijum karbonata, morske soli i eteričnih ulja izvlači toksine nagomilane u tkivima kože, otvara pore, stimuliše znojanje i na taj način daje ogromnu podršku eliminaciji.

 1. SUVO ČETKANJE KOŽE pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože i, otvara pore i stimuliše cirkulaciju krvotoka i limfotoka i u velikoj meri olakšava eliminaciju znojanjem putem kože. Preporučuje se pre saune kupke ili hidroterapije.

 2. UZEMLJENJE dodir golom kožom sa zemljom preko stopala, šaka ili tela. Poželjno je i grljenje drveća. Veoma značajno za otpuštanje negativne energije i balansiranje energetskog sistema.

 3. ENERGETSKI TRETMANI su veoma korisni za usmeravanje protoka energije kroz naša tela. Obavlja se uz pomoć obučenog ili intuitivnog praktičara. U ove metode spadaju akupunktura, reiki, bioenergetski tretmani i tome slični metodi.

 4. KIROPRAKTIKA je veoma moćna disciplina koja se bavi balansiranjem nepravilnosti manifestovanih na kičmenom stubu i u koštanom sistemu. Kičmeni stub je jedan od osnovnih energetskih kanala njegovo pravilno funkcionisanje ima ogroman uticaj na integritet celokupnog telesnog sistema.

 5. VIZUALIZACIJE mentalno, čulno, energetsko i emocionalno predstavljanje svojih tela kao zdravih i celovitih u sadašnjem trenutku, stvaranje u sebi osećaja zdravlja i stabilnosti i manifestacija zdravlja u fizičkom telu usmerena iz nefizičkih izvora. Idealan pratilac meditacije i njena praktična nadogradnja.

 6. BORAVAK U PRIRODI svež jonizovan vazduh kao hrana i lek najpristupačniji je u šumama, kraj reka i na obalama mora i ima nemerljiv uticaj na brzinu i kvalitet oporavka.

 7. IZLAGANJE SUNCU Sunca se ne trebamo plašiti, ono nam donosi nebrojene benefite, od proizvodnje vitamina D, preko uklanjanja gljivica i stimulacije znojenja do same energije koja se upija preko kože i očiju i koristi u sistemu. Potrebno je jedino voditi računa o periodu privikavanja na duže izlaganje.

 8. DUBOKO STOMAČNO DISANJE – način za pokretanje limfotoka i povećanje zasićenja tkiva kiseonikom, kao i odlična fizička vežba ca core mišiće.

 9. MASAŽE – odličan način za opuštanje i ukljanjanje stresa, kao i za stimulaciju nervnog, endokrinog i limfnog sistema.

 10. NETI POSUDA klistir za sinuse, odličan način za ispiranje naslaga okorele sluzi koje sprečavaju pravilan dotok kiseonika ka mozgu i njegovo optimalno hlađenje.

 11. CILJEVI Zapisati svoje dugoročne i kratkotočne ciljeve na list papira i nositi UVEK sa sobom, i što češće se podsećati . Ovo je korak koji je izuzetno moća alatka za fokusiranje svesne ali i nesvesne energije ka manifestaciji željenog života. Može se smatrati i OBAVEZNIM!

Reakcije

Veoma je bitno znati da je za vreme trajanja protokola veoma moguća, čak i verovatna pojava određenih simptoma, i da se može činiti čak i kao da nam se zdravstveno stanje pogoršava. Ovo je prirodni tok procesa koji je neophodno preživeti kao deo eliminacionog ciklusa. Ponekad je moguće ove reakcije ublažiti primenom lekovitog bilja i dodatnih metoda, ali veliki broj njih se mora proživeti u nekom obliku da bi telo uklonilo naslage koje stvaraju prepreke u energetskim sistemima. Više informacija o mogućim reakcijama može se pronaći na http://www.detoksifikacija.com/reakcije/. Protokol je preporučljivo nastaviti, progresivno ka intenzivnom i naprednom nivou, do konačnog nestanka simptoma i povratka osećaja zdravlja i vitalnosti.

Protokol nije predviđen za dijagnozu i tretman bolesti već za dugoročno uspostavljanje zdravlja i balansa u ljudskom sistemu. Protokol je informativnog karaktera. Svako ko se odluči na primenu ovog protokola ili njegovih delova čini to svojom slobodnom voljom, potpuno svestan mogućih reakcija vezanih za procese prirodnog isceljenja i potpuno pomiren sa svim potencijalnim rizicima i ishodima.

Širi info: