Pozdrav svima i nadam se da uživate u nadolazećem proleću.  Današnja tema mi se ukazala spontano i iskreno sam začuđen da je nisam ranije obradio. Verovatno je potrebno da se prođe kroz nekoliko ciklusa uspona i padova da bi se shvatila prava vrednost i uloga nekog delića slagalice. Danas delim sa vama svoje iskustvo sa uspostavljanjem redovne i usmerene jutarnje prakse.

Buđenje

U narodu je odavno poznata izreka, po jutru se dan poznaje. Toliko nam je normalna da je često shvatamo zdravo za gotovo i uglavnom je koristimo kao metaforu. Ali šta ako je shvatimo potpuno bukvalno i na taj način primenimo na život. Period nesvesnosti tokom noći u drevnoj literaturi se naziva mala smrt, upravo zbog gubitka svesti, odmora, regeneracije i integracije koja se u tada dešava. Nakon povratka iz ove dimenzije mira i neaktivnosti u takozvani stvarni svet imamo jedinstvenu priliku da odmorni i sveži programiramo period budnosti koji nam predstoji. Tokom spavanja svest se pročistila i dešavanja prethodnog dana su se slegla i imamo priliku da svet posmatramo svežim očima.

Međutim, šta najveći broj nas uradi odmah nakon buđenja? Imamo tendenciju da se odmah uključimo u tekuće probleme, proverimo telefon ili kompjuter, skuvamo kafu i prisetimo se svih poteškoća i prepreka koje nas tog dana očekuju. Na ovaj način ponovo se ubacijemo u stari nesvesni program koji nas je vodio i do sada. Ipak, nije potrebno mnogo da se ovaj lanac prekine i da sa malo svesne akcije učinimo mnogo da isprogramiramo pozitivnu nameru u dan koji nam predstoji.

Mentalno telo

Da bi smo ovo uspeli, potrebno nam je malo pripreme već prethodne večeri. Telefon i kompjuter možemo ostaviti dalje od svog kreveta, ili još bolje u susednoj sobi. Tokom noći ih obavezno isključiti ili prebaciti na režim za letenje. Najbitnije je da nas ovi izvori stresa i zaluđivanja ne uhvate odmah nakon buđenja jer oni onda oni programiraju kako će nam teći dan. Idealno bi bilo da čim otvorimo oči, prva misao na umu bude zahvalnost. Ovo se meni pokazalo kao najkorisnija alatka za programiranje predstojećeg dana. U periodu odmah nakon buđenja, čak i u polusnu ako je moguće, korisno je setiti se svih stvari u svom životu na kojima smo zahvalni i koje na nas prave pozitivan uticaj. Moj pristup je da ležim u krevetu zatvorenih očiju i nabrajam ljude, stvari, situacije, dešavanja na kojima sam zahvalan, kao i sve ono što želim da se dešava u mom životu i u svetu oko mene kao da je već u sadašnjosti.

Ovo mi se pokazalo kao moćna alatka da se fokusiram na sve ono što mi je istinski bitno i korisno u životu. U istu kategoriju spadaju i molitva, meditacija, vizualizacija i slične prakse koje su navedene u dodatnim metodama. Sve one imaju isti cilj, a to je usmeravanje fokusa i svesti na ishode koje želimo da vidimo oko sebe. Trajanje ove prakse zavisi od nivoa koncentracije koji smo u stanju da ostvarimo. Preporuka je da traje minimum 10 minuta, a može ići i do 30, 60 ili koliko nam je već potrebno i izvodljivo, sve je ok. Ove dodatne metode su samo nabrojane, ali u narednom periodu mi je plan da ih sve izdvojeno obradim u posebnim tekstovima i proširim njihovu upotrebnu vredost za čitaoce.

Fizičko telo

Nakon fokusiranja mentalnog tela imamo dobru podlogu da se prebacimo na fokus na fizičko telo kroz neki oblik fizičkih vežbi. Ovde svako može da pronađe ono što mu najviše prija, da li je to joga, pilates, jutarnja gimnastika, vijača, trampolina, trčanje, šetnja u prirodi, sklekovi, istezanje ili nešto deseto, bitno je da na neki način pokrenemo fizičko telo i energiju u njemu. Ovo takođe može biti 10-15 min, a može i više, kako kome prija. Moje glavno merilo minimalnog vežbanja jeste da mora da probije znoj. Znojanje je najbolji indikator da se energija pokrenula i počela da cirkuliše u fizičkom telu.

Nakon fizičkog vežbanja dolaze vežbe disanja kojima uspostavljamo vezu i balans između uma i tela, relaksiramo se i pripremamo da započnemo dan koji je pred nama. Ovakav pristup početku dana ima nemerljive pozitivne efekte na naš nivo energije, koncentracije, efikasnosti i produktivnosti tokom celog dana koji je pred nama.

Nemam ja vremena za to

Mnogi će se možda požaliti da nemaju vremena da izdvoje 1, 2, ili više sati, da im je dan prebukiran i da jednostavno nije moguće da ovako nešto ubace u svoju praksu. Moram odmah da kažem da je ovo velika zabluda, jer je ovakva praksa upravo to što nam štedi vreme kasnije tokom dana zbog povećane koncentracije, produktivnosti i efikasnosti u svim sferama života. Povećan fokus, moć rasuđivanja i donošenja odluka, povećana fiička i mentalna energija, sve ovo nam otvara mogućnost da se mnogo efektivnije nosimo sa izazovima koji su pred nama i plaćaju nam dugoročne dividende. Svi ovi benefiti se slažu jedan na drugi kao kamata na kamatu u rezervoaru naše energetske štednje. Vreme koje uštedimo ne obazirući se na stvari, ljude i događaje koji nam u životu nisu bitni ili korisni, koji nam odvlače pažnju i energiju je nemerljivo veće od onoga koje uložimo u pozitivan fokus i pozitivnu akciju odmah nakon buđenja.

Govoreći potpuno iskreno, smatram da je ovakva praksa jutarnjeg programiranja možda i najbitniji faktor za pravljenje korenitih i trajnih pozitivnih promena u našem životu. Preporučio bih svakome ko želi da vidi brze i efikasne rezultate da isproba ovaj recept. Efekti ovakvog režima se vide već nakon prvog dana, a kada se rezultati krenu kumulativno gomilati ona postaje neizostavan deo našeg dana i nešto što ne želimo da preskočimo ni po koju cenu jer je toliko moćno i uticajno u pravljenju željenih promena. Pozivam sve koji su ovo pročitali da uvrste neke od ovih saveta u svoj dan makar mesec dana zaredom i da jave kakve su prednosti i eventualne mane koje su mogli da primete kod ovakve prakse.

Srećno, i čujemo se uskoro ponovo!

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *