Reset

Reset protokol

Detoks protokol predstavlja plan za preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje i usmerenu svesnu nameru ka potpunoj promeni životnog stila i čišćenju organizma od štetnih materija koje ometaju protok energije i povratku tela u balans i zdravlje primenom prirodnih metoda. Osnova detoks protokola je promena ishrane, nadogradnja je uvođenje lekovitog bilja za podršku telu, a dodatne metode su tu da nam pomognu kako bi proces čišćenja bio što brži, temeljniji, bezbolniji i efikasniji. Za najbolje razumevanje principa funkcionisanja tela i mehanizma njegovog čišćenja poželjno je detaljno proučiti sajt www.detoksifikacija.com.

 

Protokol

Reset protokol predstavlja davanje prilike telu da se odmori od prerade čvrste hrane. Zbog izuzetne jednostavnosti primene namenjen je prvenstveno potpunim početnicima bez ikakvog prethodnog iskustva u oblasti detoxa, kao i manje iskusnim praktičarima. Naravno mogu ga primenjivati i oni koji su iskusni u metodama detoxa i regeneracije. Može se primenjivati u bilo kojoj situaciji i na bilo kom nivou tranzicije ka prirodnoj hrani, kao i direktno iz strandardne ishrane. Ovaj protokol je odličan kao početni korak na prelasku prema prirodnoj hrani, naročito kada se primenjuje u dužem vremenskom periodu kontinuirano. On omogućava telu da se počne ubrzano oslobađati nataloženih naslaga, a istovremeno ostavlja prostor za neometano obavljanje svakodnevnih radnji i obaveza. Većina ljudi na ovakvom protokolu doživljava znatno povećane nivoe fizičke i umne sposobnosti, energije i vitalnosti, kao i izoštravanje čulnih doživljaja. Primena ovog protokola u velikom broju slučajeva dovodi do gubitka simptoma koji se vezuju za hronični i degenerativni stepen razvoja, a idealan je i za primenu prilikom akutnih manifestacija. Dovodi do smanjenja upalnih procesa u telu, efikasno čisti probavu od nataloženih naslaga, pročišćava krv i pomaže u rastvaranju i pokretanju naslaga nataloženih u limfnom sistemu. Primena ovog protokola može trajati od jednog dana pa sve do nekoliko meseci, u zavisnosti od ciljeva, potreba i mogućnosti onoga ko ga primenjuje. Na ovom protokolu postaju moguće izražene reakcije eliminacije i isceljenja organizma karakteristične za čišćenje naslaga iz tela i preokretanje procesa propadanja tkiva.

Dnevni režim

Ovaj protokol karakteriše izuzetna jednostavnost i zbog toga je pogodan za primenu u gotovo svim životnim situacijama. Ono što činimo tokom čitavog dana jeste da pijemo sveže ceđene sokove. Sokovi se mogu pripremati od voća, povrća ili mešani. Za veći efekat čišćenja preporučuju se čisto voćni sokovi, ali oni podrazumevaju potencijalno veću pojavu detoks reakcija. Za efekte stabilnosti i uzemljenja tokom protokola preporučuje se pijenje sokova od korenastog ili lisnatog povrća. Voće i povrće se u sokovima može mešati bez ikakvih ograničenja u smislu uticaja na kvalitet probave. Kada se iz biljaka i plodova odstrane vlakna, njihovi sokovi se probavljaju jednakom brzinom i mešanje ne predstavlja problem u tom smislu. Ograničenja jedino postoje u smislu pojedinačnog ukusa, što svako mora za sebe da utvrdi. Što se tiče efekata čišćenja najsnažniji su sokovi grožđa (naročito crnog), lubenice, narandže, limuna, jabuke, ananasa, dunje, bobičastog voća. Evo nekoliko primera recepata za ukusne sokove na koji mogu poslužiti kao inspiracija za pravljanje sopstvenih recepata:

Voćni sokovi:

 • Jabuka + Ananas + Narandža

 • Lubenica + Dinja + Limun

 • Jabuka + Dunja + Grožđe

 • Grožđe + Limun + Aronija ( Izuzetno jak)

Mešani sokovi:

 • Jabuka + Narandža + Šargarepa (Mrkva) + Cvekla

 • Jabuka + Limun + Celer (štapke, listovi ili koren) + Lisnato povrće + Đumbir

 • Narandža + Grožđe + Šargarepa (Mrkva) + Lisnato povrće

Sokovi od povrća

 • Šargarepa (Mrkva) + Cvekla + Đumbir

 • Šargarepa (Mrkva) + Celer + Lisnato povrće

 • Batat + Cvekla + Celer + Đumbir

Sokovi se piju bez ikakvih ograničenja u smislu količine i učestalosti. Minimalna količina soka koja se preporučuje u toku jednog dana je 3-4l, a po potrebi može se piti i više. Mogu se piti u svakom trenutku kada se oseti glad ili žeđ. Sokove dobro promešati sa pljuvačkom pre gutanja i piti polako. Nakon pijenja soka usta isprati čistom vodom.

Osim sokova tokom protokola preporučuje se primena lekovitog bilja i biljnih tinktura za podršku telu.

Lekovito bilje

Upotreba lekovitog bilja predstavlja nadogradnju protokola i preporučuje se da ne bude kontinuirana. Lekovito bilje se upotrebljava strateški, u situacijama kada je neophodno, i samo u meri u kojoj je blagotvorno, bez stvaranja trajne potrebe za njihovom upotrebom. Može se koristiti sveže, kao dodatak hrani, ili u obliku tinktura i čajeva. Lekovito bilje predstavlja podršku telu u periodima intenzivne eliminacije i zato ga je najbolje koristiti za upravo vreme trajanja striktnog detox protokola. Ono je poželjan ali ne i obavezan deo detox protokola.

Krajnji cilj procesa čišćenja tela jeste da se ono osposobi da sve svoje funkcije ispunjava autonomno, a potrebe zadovoljava iz prirodnih hranljivih izvora u vidu Sunca, vazduha i voća, kao i da se njegova efikasnost podigne na taj nivo da je potreba za tim izvorima vremenom sve manja i manja. Više informacija o lekovitom bilju može se pronaći na: http://www.detoksifikacija.com/zdravlje/lekovito-bilje/

Preporučeno lekovito bilje za intenzivni detox protokol:

RESET OPTIMUM ZA 4 NEDELJE: 

 • Čaj za probavu – 200g ; Jedna šolja ujutru.

 • Čaj za bubrege – 200g; Jedna do dve šolje u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 100ml ( 2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Jetra žuč – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Antiparazit – 100ml. (5x dnevno po 5 punih pipeta/150 kapi dok se ne potroši).

RESET MINIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 200g; Jedna do dve šolje u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/90-120 kapi);

RESET OPTIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 100g; Jedna do dve šolje u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 50ml ( 2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Jetra žuč – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

RESET MINIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 100g; Jedna do dve šolje u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/90-120 kapi);

Protokolu se mogu dodati i druge tinkture na osnovu individualnih potreba. Tinkture se mogu uzimati u čaju, soku ili direktno.

Dodatne metode

Osnovu svakog detoksifikacionog protokola predstavlja prelazak na prirodan način ishrane unosom sveže, žive, presne biljne hrane, u prvom redu voća. Nadogradnju predstavlja upotreba lekovitog bilja u meri u kojoj je neophodna i korisna. Ipak za postizanje maksimalnih rezultata neophodno je uključiti u svoj protokol još mnoge aktivnosti i radnje koje će imati ulogu davanja podrške celokupnom ljudskom sistemu u ovom procesu. Što više navedenih metoda uvrstimo u svoj protokol to ćemo dati veću podtšku svom procesu isceljenja i na konkretniji način usmeriti svoju svesnu nameru u pravcu oporavka.

Neke od tih metoda su:

 1. TELESNE VEŽBE su odličan način za pokretanje limfotoka i stimulisanje eliminacije znojanjem i naravno za dobijanje i održavanje snage i kondicije. Za vreme protokola najbolje su lagane vežbe: joga, istezanje, trampolina, vijača, duge šetnje na svežem vazduhu ili vožnja biciklom. Odlične su za stimulaciju čišćenja fizičkog tela i za energetski balans. U periodima smanjene eliminacije i povišene energije može se pristupiti i intenzivnijem treniranju kao što su Kaliestenika, HIIT, Krosfit, borilačke veštine, bavljenje sportovima ili pak teretana.

 2. MEDITACIJA je izuzetan način za eliminaciju ometajućih mentalnih uticaja i samim tim čišćenje mentalnog tela koje je nezaobilazan deo našeg sistema. Ovo je odličan način da se eliminišu nepovoljna uverenja, da se otvore novi vidici i oslobodi prostor za duboke uvide.

 3. ISPIRANJE DEBELOG CREVA klistirima ili putem hidrokolon terapije pomaže eliminaciju velikih količina zaostalih materija iz našeg tela, koje predstavljaju jedan od glavnih razloga propadanja fizičkog zdravlja.

 4. SAUNA je jedan od najboljih načina za stimulisanje eliminacije putem kože koja predstavlja naš najveći eliminacioni organ i koji se često naziva trećim bubregom. Za početnike se preporučuje da krenu polako (5-10 min) i postepeno se navikavaju na korišćenje saune.

 5. HIDROTERAPIJA je odličan način za stimulaciju limfne i krvne cirkulacije. Obavlja se za vreme tuširanja tako što se naizmenično tuširamo toplom pa hladnom vodom, a završavamo tuširanjem hladnom. Prelaske sa tople na hladnu u početku praviti postepeno, dok se telo ne navikne, a kasnije ćamo moći da pravimo i naglije promene.

  Odlična je da se praktikuje nakon saune.

 6. KUPKE potapanje u kadu sa toplom vodom i dodatkom gline, sode bikarbone, kalcijum karbonata, morske soli i eteričnih ulja izvlači toksine nagomilane u tkivima kože, otvara pore, stimuliše znojanje i na taj način daje ogromnu podršku eliminaciji.

 1. SUVO ČETKANJE KOŽE pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože i, otvara pore i stimuliše cirkulaciju krvotoka i limfotoka i u velikoj meri olakšava eliminaciju znojanjem putem kože. Preporučuje se pre saune kupke ili hidroterapije.

 2. UZEMLJENJE dodir golom kožom sa zemljom preko stopala, šaka ili tela. Poželjno je i grljenje drveća. Veoma značajno za otpuštanje negativne energije i balansiranje energetskog sistema.

 3. ENERGETSKI TRETMANI su veoma korisni za usmeravanje protoka energije kroz naša tela. Obavlja se uz pomoć obučenog ili intuitivnog praktičara. U ove metode spadaju akupunktura, reiki, bioenergetski tretmani i tome slični metodi.

 4. KIROPRAKTIKA je veoma moćna disciplina koja se bavi balansiranjem nepravilnosti manifestovanih na kičmenom stubu i u koštanom sistemu. Kičmeni stub je jedan od osnovnih energetskih kanala njegovo pravilno funkcionisanje ima ogroman uticaj na integritet celokupnog telesnog sistema.

 5. VIZUALIZACIJE mentalno, čulno, energetsko i emocionalno predstavljanje svojih tela kao zdravih i celovitih u sadašnjem trenutku, stvaranje u sebi osećaja zdravlja i stabilnosti i manifestacija zdravlja u fizičkom telu usmerena iz nefizičkih izvora. Idealan pratilac meditacije i njena praktična nadogradnja.

 6. BORAVAK U PRIRODI svež jonizovan vazduh kao hrana i lek najpristupačniji je u šumama, kraj reka i na obalama mora i ima nemerljiv uticaj na brzinu i kvalitet oporavka.

 7. IZLAGANJE SUNCU Sunca se ne trebamo plašiti, ono nam donosi nebrojene benefite, od proizvodnje vitamina D, preko uklanjanja gljivica i stimulacije znojenja do same energije koja se upija preko kože i očiju i koristi u sistemu. Potrebno je jedino voditi računa o periodu privikavanja na duže izlaganje.

 8. DUBOKO STOMAČNO DISANJE – način za pokretanje limfotoka i povećanje zasićenja tkiva kiseonikom, kao i odlična fizička vežba ca core mišiće.

 9. MASAŽE – odličan način za opuštanje i ukljanjanje stresa, kao i za stimulaciju nervnog, endokrinog i limfnog sistema.

 10. NETI POSUDA klistir za sinuse, odličan način za ispiranje naslaga okorele sluzi koje sprečavaju pravilan dotok kiseonika ka mozgu i njegovo optimalno hlađenje.

 11. CILJEVI Zapisati svoje dugoročne i kratkotočne ciljeve na list papira i nositi UVEK sa sobom, i što češće se podsećati . Ovo je korak koji je izuzetno moća alatka za fokusiranje svesne ali i nesvesne energije ka manifestaciji željenog života. Može se smatrati i OBAVEZNIM!

Reakcije

Veoma je bitno znati da je za vreme trajanja protokola veoma moguća, čak i verovatna pojava određenih simptoma, i da se može činiti čak i kao da nam se zdravstveno stanje pogoršava. Ovo je prirodni tok procesa koji je neophodno preživeti kao deo eliminacionog ciklusa. Ponekad je moguće ove reakcije ublažiti primenom lekovitog bilja i dodatnih metoda, ali veliki broj njih se mora proživeti u nekom obliku da bi telo uklonilo naslage koje stvaraju prepreke u energetskim sistemima. Više informacija o mogućim reakcijama može se pronaći na http://www.detoksifikacija.com/reakcije/.

Protokol nije predviđen za dijagnozu i tretman bolesti već za dugoročno uspostavljanje zdravlja i balansa u ljudskom sistemu. Protokol je informativnog karaktera. Svako ko se odluči na primenu ovog protokola ili njegovih delova čini to svojom slobodnom voljom, potpuno svestan mogućih reakcija vezanih za procese prirodnog isceljenja i potpuno pomiren sa svim potencijalnim rizicima i ishodima.

Širi info: