Pozdrav svima iz tropskog pojasa i sunčanog ostrva Koh Phangan. Ovom prilikom delim sa vama treći i poslednji nastavak svojih zapažanja o prestonici Tajlanda, gde sam boravio na svom putu ka ostrvu. PRVI i DRUGI deo ove priče mogu se pronaći klikom na priložene linkove.

Šoping

Šoping je jedan od aspekata koji je definitivno među razvijenijim u gradu. Ogromnih šoping centara ima bukvalno na svakom koraku i vrve od užurbanih kupaca. Oni mi nisu bili fokus boravka tako da sam ih doživeo jedino spolja, pogledom iz prevoza. Ipak našlo se vremena za jedno nezaboravno šoping iskustvo, a to je Chatuchak vikend pijaca. Kada mi je domaćin, sa šaljivim osmehom na licu rekao da nema šanse da ovu pijacu obiđem za jedan dan, bio sam ubeđen da je u pitanju samo šala, ali kada sam stigao tamo bilo mi je više nego jasno da u mnogim šalama ima i znatno više od pola istine. U pitanju je, kako sam obavešten, najveća pijaca mešovite robe na svetu. Ovo je mesto gde se može pronaći bukvalno apsolutno sve: garderoba, posuđe, oprema za restorane, antikviteti, knjige, suveniri, oprema za baštovanstvo, građevinski materijal, nameštaj, alati, polovna roba, hrana, nakit… Nema čega nema, i pijaca zauzima bukvalno jedan ceo gradski kvart. Gužva je tolika da je gotovo nemoguće prići nekom od štandova, ali srećom roba se većinom ponavlja tako da uvek ostaje nada da će se na drugoj tezgi pojaviti opažena stvar. Na pijaci nema mnogo reda i organizacije tako da je iskustvo potrage za nekom konkretnom stvari prilično frustrirajuće, naročito kada je vreme ograničeno, kao što većini ljudi i jeste. Ipak i ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo u gradu koji je definitivno ceo od njih satkan.

Restorani

Restorani su očigledno žila kucavica grada, i pored ulične hrane definitivno glavni način da se utoli glad za većinu stanovnika, a naročito turista. Raznovrsnost kulinarskih uticaja je više nego očigledna i zastupljene su sigurno sve moguće svetske kuhinje, od zapadnog fast food junka do sušija. Mene naravno ništa od toga nije zanimalo, ali sam ipak imao jedno mesto koje sam želeo da posetim. Na preporuku prijatelja bio sam u Rasayana detox retreat-u i spa centru, koji po njegovom mišljenju ima najbolju raw food kuhinju na svetu. Budući da je u pitanju preporuka čoveka koji je sirovnjak već više od 40 godina, očekivanja su mi naravno bila u stratosfeti. I zapanjujuće, čak i premašena. Bogatstvo izbora i izuzetno prijatna, Zen atmosfera obavezuju uvek na makar još jedan povratak. Na meniju je po 5-6 predjela, glavnih jela, supa, salata i kolača. Sve u svemu više nego dovoljna mogućnost kombinovanja za svako doba dana i za svako raspoloženje. Ponuđena paleta ukusa je očaravajuća, a ugođaj donekle narušen jedino težinom glavnog jela koje obiluje orašastim plodovima i masnoćama. Kvalitet namirnica je na zavidnom nivou jer restoran koristi samo organske sastojke za svoje kreacije. Treba dodati i to da su porcije veoma izdašne za razliku od drugik mesta na kojima sam bio. Sve ove stavke ukazuju na činjenicu da je restoran organizovan sa ljubavlju i pažnjom karakterističnom za nekog ko dobro zrazume raw food životni stil i verovatno ga i sam paktikuje. Da li je najbolji na svetu, ne mogu da kažem zasigurno, ali da je najbolji u kom sam ja bio, definitivno jeste, i to, za sada, bez konkurencije.

Noćni život

Pored hrane, ovo je definitivno jedna od stavki koja bi mi probudila veće interesovanje da sam Bankok posetio pre 5 ili više godina. Ovako na žalost nemam mnogo toga zanimljivog da ispričam iz ličnog iskustva, osim da je očigledno da grad ne spava ni u koje doba dana i noći. Zbog vremenske razlike, te poremećenog sna, imao sam priliku da se prošetam krajem u kom sam bio smešeten u svako doba, i nikada se nije desilo da nema saobraćaja i pešaka. Noću je naravno intenzitet vidno smanjen, ali ipak znatno veći nego u mnogim balkanskim varošicama tokom dana. Mogu se videti čak i džogeri u 5:00 ujutru, što je, priznaće većina, krajnje neuobičajeno. Grad je poznat po burnom noćnom životu u posebno odvojenim četvrtima u kojima se odigravaju sve moguće, a priča se, i mnoge naizgled nemoguće vrste zabave, do te mere da mnogi Bankok smatraju svetskom prestonicom noćnog života. Za sve koji ne znaju o čemu pričam, preporučujem film Hangover 2 čija je radnja upravo tome posvećena. Film je daleko od remek-dela, ali mi u ovoj situaciji može biti odlična dopuna ovom tekstu, a čitaocima eventualno razbibriga za jednu subotu uveče.

Ovim izlaganjem završavam svoja zapažanja sa kratkotrajnog boravka u Bankoku. Uskoro stiže i izveštaj sa magičnog tropskog ostrva Koh Phangan. Nadam se da ćete uživati u ovom, kao i narednim izlaganjjima i čujemo se uskoro.

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *