Probava

Probava

(2-4 nedelje)

Protokol za podsticanje pravilne probave namenjen je svima koji imaju probleme sa redovnim pražnjenjem debelog creva. Kada se kaže redovno pražnjenje debelog creva, misli se na pražnjenje 3-4 puta dnevno ili minimum onoliko puta koliko smo jeli prethodnog dana. Sve manje od toga smatra se neredovnim pražnjenjem i određenim nivoom zatvora koji zahteva rad na uspostavljanju prvilnog pražnjenja. Zamišljen je da se sprovodi zajedno sa režimom ishrane iz opštih protokola (Uvodni, Tranzicioni, Intenzivni, Reset), s tim što se naglasak stavlja na sistem organa za probavu u smislu programa lekovitog bilja i dodatnih metoda.

Lekovito bilje

Čaj za probavu je mešavina lekovitog bilja namenjena za rastvaranje crevnih naslaga i podsticanje izbacivanja otpada iz creva.

  • Priprema se tako što se u šolju provrele vode sipa 1-3 kafene kašičice mešavine, prokuva se kratko i ostavi poklopljeno da odstoji bar 2h. Količina mešavine je data okvirno i zavisi od pojedinačnog slučaja i intenziteta pojave problema.

  • Pije se jednom do dvaput dnevno, opet u zavisnosti od individualne potrebe.

Tinktura Gastro je predviđena da podstakne pravilan rad kompletnog sistema za varenje.

  • Uzima se 2-3 puta dnevno, 1-4 pune pipete (30-120 kapi) u zavisnosti od individualne potrebe i nivoa javljanja simptoma.

  • Može se dodati u čaj, ceđani sok, vodu, ili se uzimati direktno bez razblaživanja.

Četka za creva je mešavina biljnih vlakana, gline, aktivnog uglja i lekovitog bilja predviđena da pomogne u skidanju, upijanju, neutralisanju i izbacivanju naslaga sa crevnih zidova.

  • Piprema se dodavanjam 1-6 kafenih kašičica smese u sok ili vodu. Količina tečnosti treba da bude dovoljna da se sva smesa potopi i napije tečnosti. Može se napraviti da bude gusta tako da se jede kašikom kao puding, a može se i napraviti da bude retka tako da se može popiti.

  • Uzima se u razmaku od 1-2h u odnosu na tinkture i čaj. Početi sa manjom količinom i povećavati postepeno prema osećaju potrebe.

Dodatne metode

Dodatne metode koje se preporučuju za pirimenu tokom ovog protokola su one koje podstiču pravilno pražnjenje tj. one koje podstiču pravilan rad crevnog sistema.

  • Masaža debelog creva je izuzetno efikasna za pokretanje eliminacije. Sprovodi se odmah nakon buđenja ili nakon jutarnjeg pražnjenja creva. Radi se tako što se masira stomak počevši od donje desne strane, u predelu slepog creva, gde tanko crevo ulazi u debelo. Masira se blagim kružnim pokretima prema gore prateći putanju kretanja debelog creva uz karličnu kost prema boku i dalje ka jetri i uzlaznom prevoju. Tu prelazimo u poprečno debelo crevo koje se pruža poptreko trupa pozicionirano ispod želudca pa prema levoj strani tela ispod rebara u blizini slezine. Nastavljamo da masiramo ovaj predeo blagim kružnim pokretima, s desna na levo, do silaznog prevoja gde prelazimo da pratimo crevo niz telo silaznom putanjom, skoro po boku do karlične kosti i uz nju. Sve vreme lagamo masiramo i guramo sadržaj creva celom njegovom dužinom ka izlazu. Ukoliko naiđemo na neke čvorove ili zadebljanja možemo se na tom mestu malo duže zadržati i masirati ili lagano lupkati/kuckati taj predeo dok se ne raziđe zadebljenje. Koristiti blag i umeren pritisak, naročito u ako osetimo bol ili neprijatnost na određenom mestu. Trajanje masaže minimum 9 minuta.

  • Vežbe disanja mogu napraviti izuzetan doprinos i veoma su značajne za pravilan rad crevnog sistema. Mogu se praktikovati zajedno sa masažom debelog creva, i nezavisno od nje. Ono što je važno jeste da se prilikom disanja, udiše koristeći dijafragmu, prvo u stomak, pa tek kasnije u pluća. Kada se izdiše, ide se obrnuto, prvo iz pluća pa kasnije iz stomaka, istiskujući dijafragmom apsolutno sav vazduh iz stomaka i pluća. Udisanje i izdisanje vrši se isključivo koristeći nos, sa zatvorenim ustima i jezikom prislonjenim celom površinom na gornje nepce. Praktikovanje stomačnog disanja minimum 9 minuta u kontinuitetu, i što češće tokom dana u kraćim periodima.

  • Fizička aktivnost je izuzetno bitna za pokretanje čišćenja celog tela pa tako i za pokretanje probave. Naročito je blagotvorno redovno hodanje u trajanju od minimum 30 minuta u kontinuitetu, tokom svakog dana. Treba hodati sa potpuno uspravno, žustrim tempom i disati kroz nos stomačno. Za probavu je blagotvorna i svaka druga fizička aktivnost kao što je joga, trčanje, plivanje, bavljenje sportom, borilačkim veštinama, plesom, kao i drugi oblici pokretanja tela. Izuzetno je poželjno zauzimanje inverznih položaja kao što je stoj na glavi ili rukama.

  • Ispiranje debelog creva. Klistiranje i hidrokolon terapija su odlične metode da se pokrenu viškovi naslaga iz debelog creva. Klistir je najbolje raditi destilovanom vodom ili čajem od kamilice. Za pojačano rastvaranje naslaga može se u rastvor dodati i limun. Ukoliko imamo eliminacije kiselina putem debelog creva možemo u rastvor dodati sodu bikarbonu. Načina za klistiranje ima mnogo i predlažem da se isproba više njih kako bi svako pronašao ono što mu je adekvatno. Ono što je bitno je da se prilikom obavlanja klistira primenjuje i pravilno disanje i masaža stomaka kako bi se dobili najbolji mogući rezultati.

Protokol nije predviđen za dijagnozu i tretman bolesti nego za dugoročno uspostavljanje zdravlja i balansa u ljudskom sistemu. Protokol je informativnog karaktera. Svako ko se odluči na primenu ovog protokola ili njegovih delova čini to svojom slobodnom voljom, potpuno svestan mogućih reakcija vezanih za procese prirodnog isceljenja i potpuno pomiren sa svim potencijalnim rizicima i ishodima.

Širi info: