Post

Post je najdublji oblik detoksifikacije ljudskog tela i oslanja se na dalje smanjivanje zadataka varenja i probave čime se oslobađa dodatna energija koju telo koristi ne bi li izbacilo iz sebe sve što mu nije potrebno. Predstavlja potpuno prirodan proces koji se najčešće preporučuje ljudima sa hroničnim ili degenerativnim nivoom manifestacije simptoma preterane kiselosti i limfne stagnacije organizma kojima je neophodno da što je pre moguće otvore sva vrata eliminacije i krenu sa preokretanjem stanja u kojem se nalaze.

Post na ceđenim sokovima voća i povrća je najblaži nivo posta, jer i dalje zahteva određenu dozu varenja i probave i u striktnom smislu mogao bi se pre nazvati tečnom ishranom.. Urađen pravilno predstavlja veoma prijatno iskustvo, stvara osećaj lakoće duha i tela, a pri tome dozvoljava potpuno neometano odvijanje svakodnevnog života. Eliminacija je obilna, pogotovo iz crevnog trakta, a uspostavljanje filtracije bubrega gotovo zagarantovano. Ovo je veoma efikasan metod ubrzane detoksifikacije organizma, ali potrebno ga je sprovesti mudro i uz adekvatnu podršku organizma, pogotovo ukoliko se sprovodi prvi put.

Post

Post na vodi je meni za sada nepoznat iz neposrednog iskustva tako da ovde mogu preneti samo ono što sam saznao iz literature i ličnih iskustava prijatelja i poznanika. Ova vrsta posta je dublja i agresivnija po ljudsko telo. Varenje se potpuno obustavlja i telo ubrzano razgrađuje štetne materije, oštećene ćelije i međućelijske taloge koji se delom koriste kao hrana, a delom vodom ispiraju iz organizma. Ovakav način posta je bio zastupljen među ljudima tokom čitave naše istorije i mnogi ga smatraju jednim od najprirodnijih načina detoksifikacije i regeneracije jer ga životinje i danas često koriste u prirodi kada su bolesne. Postoji nekoliko nedostataka ovakvog načina čišćenja u kontekstu savremenog društva. Prvi je taj što su izvori čiste, nezagađene pijaće vode gotovo iščezli iz našeg sveta i zamenjeni industrijski obrađenom vodom neadekvatnog hemijskog sastava koja može da dodatno našteti našem telu. Još jedan je nedostatak taj što moramo izdvojiti vreme koje će biti posvećeno samo za post, odmor, relaksaciju i isceljenje kao i period izlaska iz posta koji preporučljivo traje bar onoliko koliko se postilo, a mnogi ljudi smatraju da ne mogu da priušte luksuz da toliko vremena posvete isključivo čišćenju tela.

Najdublji nivo posta je post na suvom što bi zbačilo provoditi određeni period bez hrane i vode. Ova vrsta posta funkcioniše na principu dehidratacije organizma odnosno ceđenja iz njega što veće količine tečnosti iz međućelijskih prostora i samih ćelija, kao kada cedimo sunđer. Ova tečnost onda rastvara, odlepljuje i ispira naslage stvorene u svim delovima tela na izuzetno moćan način i sprovodi ih do organa eliminacije. Za početnike se preporučuje da prvo uvedu isprekidani suvi post od 14-16h svakog dana u kombinaciji sa voćnom ishranom ili ceđenim sokovima, a kasnije se dužina suvog dela može bezbedno povećavati radi poboljšanog učinka. Ova vrsta posta je idealna za uspostavljanje filtracije bubrega jer izbacuje višak vode i otoke iz svih tkiva, pa tako i tkiva bubrega, što je pored peska i kamenja glavni uzrok narušavanja ove funkcije našeg fizičkog tela.

Ovde možemo dodati još jedan oblik posta koji se može smatrati postom jedino uslovno govoreći, u detoksifikacionom smislu, a to je post na voću ili jednostavnije rečeno voćna ishrana. Ovo je takođe veoma moćan metod detoksifikacije tela i najintenzivniji oblik čišćenja, a da pri tome i dalje jedemo. Preporuka je da je koristi što sočnije voće visokog vodenog sadržaja kao što su lubenice, dinje, grožđe, pomorandže, jabuke, kruške, ananas, maline, kupine, borovnice… i to tako što bi se jela samo jedna vrsta voća u jednom obroku. Najviši nivo ovog oblika detoksa je jedenje samo jedne vrste voća u periodu od nekoliko dana pa i do nekoliko meseci.

Za sve ove oblike posta neophodno je voditi računa o organima eliminacije otpada koji su na udarnoj liniji i mogu biti preopterećeni ovim procesom. Ukoliko na postu nemamo svakodnevnu stolicu neophodno je dati podršku eliminaciji ispiranjem debelog creva, lekovitim biljem, masažom stomaka u smeru kazaljke na satu ili vežbama stomačnog disanja. Preopterećenim bubrezima takođe možemo pomoći lekovitim biljem, stimulativnom masažom u smeru kazaljke na satu, stomačnim disanjem i raznim oblozima. Za pluća opet disanje, čajevi i tinkture, a za otvaranje kože odlične su saune, parna kupatila, kupke i četkanje. Još jedan mogući kanal eliminacije su sinusi koje možemo da pomognemo ispiranjem slanom vodom pomoću neti posude.

Jedan od najboljih načina da damo podršku našem telu jeste da koristimo lekovito bilje bilo u ishrani, u obliku čajeva ili pak koncentrovane esencije lekovitog bilja u biljnim tinkturama. Lekovito bilje, slično drveću, ima veoma duboko korenje i izvlači iz zemlje obilje minerala i hranljivih materija koje su u opadanju u gornjim slojevima zamljišta zbog primene ‘modernih’, industrijskih agrotehničkih mera. Zbog svog zavidnog mineralnog sastava i prisustva esencijalnih ulja lekovito bilje je postalo gotovo nezaobilazno kao podrška organima u procesu detoksifikacije i eliminacije, tako što rastvara naslage, vezuje toksine, hrani tkiva i pomaže telu da iz baci iz sebe sve što je nepoželjno.

Veoma je bitno naglasiti značaj prekida odnosno perioda izlaska iz posta. S obzirom da je na postu telo u veoma osetljivom stanju i naviknuto na smanjeno opterećenje teškom hranom od ogromnog je značaja da se post pravilno prekine da ne bi došlo do komplikacija i da bi se produžili efekti ubrzanog čišćenja i na period posle završenog posta. Okvirno je pravilo da se post prekida sledećim nivoom dubine detoksifikacionog procesa, i da je ukupna dužina perioda izlaska iz posta duga barem onoliko koliko se i postilo.. Na primer, suvi post od 48h se prekida pijenjem vode ili ceđenih sokova barem dva dana, pa se onda uvodi jedan obrok sočnog voća dnevno u narednih par dana, kasnije se prelazi na 2 obroka voća pa tek potom na salate, pa kuvano ukoliko to želimo. Post na vodi najbezbednije je prekinuti ceđenim sokom, post na soku vodenastim voćem itd.  Na ovaj način osiguravamo postepeno pokretanje procesa varenja i nežan prelazak na sve čvršće oblike hrane. Na ovom mestu valja naglasiti da proces varenja hrane počinje već u ustima zbog čega je veoma značajno temeljno usitnjavanje hrane žvakanjem i mešanje sa pljuvačkom punom enzima pre gutanja sve dok zalogaj ne postane kaša. Ovakvim svesnim i postepenim načinom izlaska iz posta omogućavamo našem telu da nastavi proces intenzivnog čišćenja i uživamo benefite učinjenog posta dugo nakon njegovog prekida.

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji! 

Širi info: