Napredni

Napredni detox protokol

(7 ili više dana)

Detoks protokol predstavlja plan za preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje i usmerenu svesnu nameru ka potpunoj promeni životnog stila i čišćenju organizma od štetnih materija koje ometaju protok energije i povratak tela u balans i zdravlje primenom prirodnih metoda. Osnova detoks protokola je promena ishrane, nadogradnja je uvođenje lekovitog bilja za podršku telu, a dodatne metode su tu da nam pomognu kako bi proces čišćenja bio što brži, temeljniji, bezbolniji i efikasniji. Za najbolje razumevanje principa funkcionisanja tela i mehanizma njegovog čišćenja poželjno je detaljno proučiti sajt www.detoksifikacija.com.

Protokol

Napredni detox protokol je poslednji korak i nadogradnja na sve prethodne protokole. On je sačinjen tako da prodire dubinski u tkiva i da čisti i sagoreva najokorelije i najtrdoglavije naslage. Ovaj protokol je predviđen da se koristi isključivo kao nadogradnja, za ljude koji su iskusni u teoriji i praksi procesa detoksifikacije. Za primenu ovog protokola preporučuje se najmanje 6-12 meseci pripreme tela primenom prethodnih, manje intenzivnih metoda, kao i temeljnu pripremu uma i emocionalnog sistema za izazove koje nosi ulazak u dubinu, i potraga za korenima naših problema. U tom smislu predviđen je samo za najupornije ljude koji su željni istine i konačnih odgovora, kao i za one koji imaju najteže zdravstvene probleme gde se zahteva najdublji mogući rad, kada su svi ostali metodi zakazali. Ne preporučuje se nikada kao početna metoda detoksifikacije, bez obzira na težinu problema ili rešenost /odlučnost pojedinca na promene. Ukoliko je telo nespremno i naglo uđe u ovako duboke procese možemo sebi napraviti više štete nego koristi. Proces čišćenja tela je maraton, a ne sprint, i ne možemo očekivati da ćemo za kratko vreme, primenom neadekvatno intenzivnih metoda moći da nadoknadimo sve prethodne godine nemara i pogrešnog delovanja. Moramo biti mudri i obazrivi u primenama ovih metoda i biti spremni za dugogodišnji rad na sebi da bismo povratili balans na visokom nivou svesti i energije koji smo godinama narušavali.

Režim posta

Po svojoj prirodi ovaj protokol predstavlja ciklični suvo-mokri post. To podrazumeva dane kada unosimo tečnosti i dane kada ne unosimo u telo ništa. Čitav napredni protokol se započijne suvim postom, a završava se mokrim delom ciklusa posle kojeg počinjemo lagano da uvodimo čvrstu hranu, najpre voće u mono obrocima.

Suvi post

Suvi post predstavlja najintenzivniji deo protokola i zbog toga moramo biti najobazriviji prilikom ulaska i izlaska iz ovog dela posta. Na ovom protokolu, preporuka je da preduzimamo duži suvi post jednom u 5-9 dana u trajanju od najmanje 36h.

U suvi post uvek ulazimo ispiranjm creva. Ovo treba da bude poslednje što učinimo kada prestanemo da unosimo hranu i tečnosti u telo da bi debelo crevo bilo što prohodnije za materije koje se na postu oslobađaju i tim putem izbacuju van tela. Značaj suvog posta je taj da nam iz dubinskih tkiva pa čak i iz samih ćelija cedi sve neželjene materije kao kada cedimo rukama prljav sunđer.

Suvi post takođe pokreće i procese sagorevanja štetnih materija i oslabljenih tkiva. Na taj način sagorevamo sve viškove masnoća, kao i bolesne i oštećene ćelije tela, dok zdrava tkiva hranimo i umnožavamo. Ovo umnožavanje se vrši povećanom proizvodnjom matičnih ćelija koje je zabeleženo u periodima odsustva hrane. Može se čak i reći da je suvi post proces reciklaže slabih i bolesnih tkiva u telu i pravljenja zdravih i vitalnih umesto njih.

Za vreme suvog posta može doći do pojave raznih telesnih reakcija. One mogu imati razne oblike, od crnog jezika, i zadaha iz usta i kože, do pojave bolova na mestima starih povreda, temperature, peckanja, vrtoglavice, nevestice, lupanja srca, sušenja usta, nedostatka energije, povratka simptoma starih oboljenja itd. Ništa od ovoga se ne mora nužno desiti, ali valja biti upoznat i spreman za slučaj da se tako nešto pojavi. Većina ovih pojava ne zahteva nikakvu posebnu pažnju, osim što je poželjno što više ležati, odmarati, meditirati ili provoditi vreme u molitvi dok simptomi ne prođu. Suvi post je odličan period i za primenu dodatnih metoda kao što su uzemljenje, izlagalje suncu, šetnja, masaža, vežbe disanja ili lagano istezanje. Bitno je sve pokrete izvoditi polako i obazrivo, naročito prilikom ustajanja iz sedećeg i ležaćeg položaja. Ovo treba uvek uskladiti sa disanjem i pokrete ustajanja uvek vršiti polako i prilikom izdisaja da bi se izbegla pojava vrtoglavice i nesvestice.

Kada pristupamo suvom postu preporučljivo je da to činimo u prisustvu nekog ko namo može priskočiti u pomoć ukoliko namo ona zatreba, ili da makar neko bude obavešten o našem postu i spreman da nam se nađe ukoliko se javi potreba. Poželjno je da to bude neko ko ima iskustva sa sprovođenjem ovakve vrste posta, i ko je miran i staložen u situacijama koje za neupućene mogu delovati zabrinjavajuće i stresno.

Nekoliko reakcija tela su sigurni znaci da bi post bilo pametno prekinuti bez obzira na postavljene ciljeve trajanja posta, i to su:

 • IZOSTANAK URINACIJE više od 16h.

 • UBRZAN RAD SRCA preko 130 otkucaja u periodu dužem od 1-2 min.

 • USPOREN RAD SRCA ispod 50 otkucaja u minuti.

 • SNIŽEN KRVNI PRITISAK ispod 80/50.

 • MALAKSALOS do granice nemogućnosti ustajanja iz kreveta.

 • OTEŽANO DISANJE uz osećaj gušenja.

U slučaju pojave bilo kog od ovih stanja bilo bi pametno pristupiti procesu rehidratacije.

Rehidratacija

Suvi post prekidamo laganim unošenjem tečnosti. To može biti čaj ili ceđeni sok. Još jedna opcija je i prekid klistirajnem destilovanom vodom. Što je duži bio post, duži i laganiji treba da bude i prekid. Unos velike količine tečnosti odjednom nakon suvog posta može dovesti do pojave naglih telesnih reakcija zbog naglog preopterećenja sistema. Poželjno je tečnost piti u malim gutljajima u razmacima od 5-10 minuta, dok ne osetimo prestanak osećaja žeđi. Kada se uspostavi normalna urinacija (uglavnom za oko 2-5h, može biti i duže) možemo unositi tečnost i u većim količinama. Ako ne ranije u ovom trenutku je preporučljivo uraditi klistir.

Mokri period

U danima kada unosimo tečnost to činimo samo u ograničenom periodu koji nazivamo mokri deo dana. Tokom mokrog dela unosimo voćne sokove, čajeve i tinkture, a po potrebi i smesu za pokretanje creva. Mokri deo dana treba da traje najduže 8 sati što bi značilo da imamo minimum 16 sati dnevnog suvog posta kada ne unosimo u telo ništa.

 • Sokove pravimo od jedne vrste voća ili mešane i pijemo 1-3 litre u toku mokrog dela dana. Količinom soka utičemo na intenzitet procesa detoksifikacije. Što manje soka, to je proces detoksa intenzivniji i obrnuto. Ako osetimo da su nam detox reakcije previše intentizivne povećanjem količine soka možemo ih ublažiti. Ukoliko količina nije dovoljna da se reakcije ublaže, možemo to dodatno uraditi dodavanjem ceđenog povrća u sok.

 • Lekovito bilje je preporučljivo upotrebljavati svaki put kada sprovodimo ovaj protokol. Ono nam daje veliku podršku organima eliminacije i čini mnogo na rastvaranju i ispiranju dubinskih naslaga iz organizma. U toku dana se unosi bar dva puta, po jedna šolja čaja sa biljnim tinkturama.

 • Smesa za creva se koristi ukoliko nemamo prirodno pražjnenje creva, da pomogne sa upijanjem i guranjem neželjenog sadržaja iz organizma. Sastoji se od psilijuma (100g) aktivnog uglja (1 supena kašika) i gline za oralnu upotrebu (1 supena kašika). U smesu se može dodati i osušeno lekovito bilje koje je blagotvorno za probavu (beli slez, đumbir, slatki koren, kamilica…). Smesu usitniti u prah pomoću blendera i uzimati 1-6 kafenih kašičica jednom dnevno. Ako ni ovo ne pokrene eliminaciju iz creva, obavezno se klistirati.

Ukoliko ti iz prethodnog objašnjenja nije jasno kako da sprovdeš ovaj protokol, velika je verovarnoća da ne razumeš dovoljno proces čišćenja tela i da nemaš dovoljno iskustva na prethodnim protokolima. U tom slučaju najbolje bi bilo sprovesti neki drugi, manje intenzivan protokol i sticati potrebna iskustva pre nego što se upustiš u dubinske procese koji se pokreću na naprednom protokolu.

Lekovito bilje

Upotreba lekovitog bilja predstavlja nadogradnju protokola i preporučuje se da ne bude kontinuirana. Lekovito bilje se upotrebljava strateški, u situacijama kada je neophodno, i samo u meri u kojoj je blagotvorno, bez stvaranja trajne potrebe za njihovom upotrebom. Može se koristiti u obliku tinktura i čajeva. Lekovito bilje predstavlja podršku telu u periodima intenzivne eliminacije i zato ga je najbolje koristiti za upravo vreme trajanja striktnog detox protokola. Tokom primene naprednog protokola upotreba lekovitog bijla smatra se neophodnom.

Krajnji cilj procesa čišćenja tela jeste da se ono osposobi da sve svoje funkcije ispunjava autonomno, a potrebe zadovoljava iz prirodnih hranljivih izvora u vidu Sunca, vazduha i voća, kao i da se njegova efikasnost podigne na taj nivo da je potreba za tim izvorima vremenom sve manja i manja.

Preporučeno lekovito bilje za napredni detox protokol:

NAPREDNI OPTIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za probavu – 200g ; Jedna šolja ujutru.

 • Čaj za bubrege – 200g; Jedna šolja u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 100ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija100ml ( 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nervi i mozak – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Gastro – 100ml. (2-3x dn.evno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

NAPREDNI MINIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 200g; Jedna šolja u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 100ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi).

NAPREDNI OPTIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 100g; Dve šolje u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 50ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija – 50ml ( 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nervi i mozak – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

NAPREDNI MINIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za bubrege – 100g; Jedna šolja u toku dana pre 16h.

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);.

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 50ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi).

Protokolu se mogu dodati i druge tinkture na osnovu individualnih potreba. Tinkture se mogu uzimati u čaju, soku ili direktno.

Dodatne metode

Osnovu svakog detoksifikacionog protokola predstavlja prelazak na prirodan način ishrane unosom sveže, žive, presne biljne hrane, u prvom redu voća. Nadogradnju predstavlja upotreba lekovitog bilja u meri u kojoj je neophodna i korisna. Ipak za postizanje maksimalnih rezultata neophodno je uključiti u svoj protokol još mnoge aktivnosti i radnje koje će imati ulogu davanja podrške celokupnom ljudskom sistemu u ovom procesu. Što više navedenih metoda uvrstimo u svoj protokol to ćemo dati veću podtšku svom procesu isceljenja i na konkretniji način usmeriti svoju svesnu nameru u pravcu oporavka.

Neke od tih metoda su:

 1. TELESNE VEŽBE su odličan način za pokretanje limfotoka i stimulisanje eliminacije znojanjem i naravno za dobijanje i održavanje snage i kondicije. Za vreme protokola najbolje su lagane vežbe: joga, istezanje, trampolina, vijača, duge šetnje na svežem vazduhu ili vožnja biciklom. Odlične su za stimulaciju čišćenja fizičkog tela i za energetski balans. U periodima smanjene eliminacije i povišene energije može se pristupiti i intenzivnijem treniranju kao što su Kaliestenika, HIIT, Krosfit, borilačke veštine, bavljenje sportovima ili pak teretana.

 2. MEDITACIJA je izuzetan način za eliminaciju ometajućih mentalnih uticaja i samim tim čišćenje mentalnog tela koje je nezaobilazan deo našeg sistema. Ovo je odličan način da se eliminišu nepovoljna uverenja, da se otvore novi vidici i oslobodi prostor za duboke uvide.

 3. ISPIRANJE DEBELOG CREVA klistirima ili putem hidrokolon terapije pomaže eliminaciju velikih količina zaostalih materija iz našeg tela, koje predstavljaju jedan od glavnih razloga propadanja fizičkog zdravlja.

 4. SAUNA je jedan od najboljih načina za stimulisanje eliminacije putem kože koja predstavlja naš najveći eliminacioni organ i koji se često naziva trećim bubregom. Za početnike se preporučuje da krenu polako (5-10 min) i postepeno se navikavaju na korišćenje saune.

 5. HIDROTERAPIJA je odličan način za stimulaciju limfne i krvne cirkulacije. Obavlja se za vreme tuširanja tako što se naizmenično tuširamo toplom pa hladnom vodom, a završavamo tuširanjem hladnom. Prelaske sa tople na hladnu u početku praviti postepeno, dok se telo ne navikne, a kasnije ćamo moći da pravimo i naglije promene.

  Odlična je da se praktikuje nakon saune.

 6. KUPKE potapanje u kadu sa toplom vodom i dodatkom gline, sode bikarbone, kalcijum karbonata, morske soli i eteričnih ulja izvlači toksine nagomilane u tkivima kože, otvara pore, stimuliše znojanje i na taj način daje ogromnu podršku eliminaciji.

 1. SUVO ČETKANJE KOŽE pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože i, otvara pore i stimuliše cirkulaciju krvotoka i limfotoka i u velikoj meri olakšava eliminaciju znojanjem putem kože. Preporučuje se pre saune kupke ili hidroterapije.

 2. UZEMLJENJE dodir golom kožom sa zemljom preko stopala, šaka ili tela. Poželjno je i grljenje drveća. Veoma značajno za otpuštanje negativne energije i balansiranje energetskog sistema.

 3. ENERGETSKI TRETMANI su veoma korisni za usmeravanje protoka energije kroz naša tela. Obavlja se uz pomoć obučenog ili intuitivnog praktičara. U ove metode spadaju akupunktura, reiki, bioenergetski tretmani i tome slični metodi.

 4. KIROPRAKTIKA je veoma moćna disciplina koja se bavi balansiranjem nepravilnosti manifestovanih na kičmenom stubu i u koštanom sistemu. Kičmeni stub je jedan od osnovnih energetskih kanala njegovo pravilno funkcionisanje ima ogroman uticaj na integritet celokupnog telesnog sistema.

 5. VIZUALIZACIJE mentalno, čulno, energetsko i emocionalno predstavljanje svojih tela kao zdravih i celovitih u sadašnjem trenutku, stvaranje u sebi osećaja zdravlja i stabilnosti i manifestacija zdravlja u fizičkom telu usmerena iz nefizičkih izvora. Idealan pratilac meditacije i njena praktična nadogradnja.

 6. BORAVAK U PRIRODI svež jonizovan vazduh kao hrana i lek najpristupačniji je u šumama, kraj reka i na obalama mora i ima nemerljiv uticaj na brzinu i kvalitet oporavka.

 7. IZLAGANJE SUNCU Sunca se ne trebamo plašiti, ono nam donosi nebrojene benefite, od proizvodnje vitamina D, preko uklanjanja gljivica i stimulacije znojenja do same energije koja se upija preko kože i očiju i koristi u sistemu. Potrebno je jedino voditi računa o periodu privikavanja na duže izlaganje.

 8. DUBOKO STOMAČNO DISANJE – način za pokretanje limfotoka i povećanje zasićenja tkiva kiseonikom, kao i odlična fizička vežba ca core mišiće.

 9. MASAŽE – odličan način za opuštanje i ukljanjanje stresa, kao i za stimulaciju nervnog, endokrinog i limfnog sistema.

 10. NETI POSUDA klistir za sinuse, odličan način za ispiranje naslaga okorele sluzi koje sprečavaju pravilan dotok kiseonika ka mozgu i njegovo optimalno hlađenje.

 11. CILJEVI Zapisati svoje dugoročne i kratkotočne ciljeve na list papira i nositi UVEK sa sobom, i što češće se podsećati . Ovo je korak koji je izuzetno moća alatka za fokusiranje svesne ali i nesvesne energije ka manifestaciji željenog života. Može se smatrati i OBAVEZNIM!

Reakcije

Veoma je bitno znati da je za vreme trajanja protokola veoma moguća, čak i verovatna pojava određenih simptoma, i da se može činiti čak i kao da nam se zdravstveno stanje pogoršava. Ovo je prirodni tok procesa koji je neophodno preživeti kao deo eliminacionog ciklusa. Ponekad je moguće ove reakcije ublažiti primenom lekovitog bilja i dodatnih metoda, ali veliki broj njih se mora proživeti u nekom obliku da bi telo uklonilo naslage koje stvaraju prepreke u energetskim sistemima. Više informacija o mogućim reakcijama može se pronaći na http://www.detoksifikacija.com/reakcije/. Protokol je preporučljivo nastaviti, do konačnog nestanka simptoma i povratka osećaja zdravlja i vitalnosti.

Protokol nije predviđen za dijagnozu i tretman bolesti već za dugoročno uspostavljanje zdravlja i balansa u ljudskom sistemu. Protokol je informativnog karaktera. Svako ko se odluči na primenu ovog protokola čini to svojom slobodnom voljom, potpuno svestan mogućih reakcija vezanih za procese prirodnog isceljenja i potpuno pomiren sa svim potencijalnim rizicima i ishodima.

Širi info: