Veliki pozdrav svima! 🙂 Već duže vreme nisam pisao o tome koji je moj trenutni protokol i šta radim po pitanju zdravlja i detoxa. Razlog ovome je bio što na tom planu nije bilo većih uzbuđenja. Stvari su se odvijale prilično standardno, i nisam činio veće korake na polju detoxa, već mi je fokus bio na treningu i izgradnji. Ipak, u ovom periodu sam uspeo da preteram sa unosom masnoća i soli i počeo sam da se prebrzo gojim i osećam usporeno, tromo i nekako zatupljeno. Zbog toga sam rešio da se bacim na režim prolećnog čišćenja i iskoristim energiju buđenja prirode za post i temeljan reset. U okviru ovog programa, a uz veliku podršku divne zajednice koja se okupila na događaju sproveo sam 63h Digitalnog-Tihog-Suvog posta. Nakon kratkog sabiranja utisaka javljam se da prenesem zapažanja vezana za ovo neprocenjivo iskustvo.

O čemu se radi?

Neki od čitalaca verovatno će se zapitati šta je to uopšte Digitalni-Tihi-Suvi post? To je jedna moja zamisao za koju još uvek nisam uspeo da pronađem jednostavniji naziv. Ideja mi je bila da sprovedem režim potpunog odricanja i da pronađem način da što veću količinu svesne energije usmerim u rad na sebi, u što kraćem vremenskom periodu. U okviru posta koji treutno sprovodim jenom nedeljno radim minimum 36h suvog posta. To podrazumeva da taj period provodim bez ikakvog unosa hrane i vode, kao i bez ikakvog kontakta sa vodom, koliko je god to moguće. Tokom prethodnog vikenda odlučio sam da u ovaj režim dodam još dve komponente. Digitalna komponenta podrazumeva uzdržavanje od korišćenja svih električnih uređaja. U ovom periodu nisam koristio komjuter, telefon, a TV i inače ne koristim. Nisam koristio čak ni sat ni osvetljenje u kući kako bih se usaglasio sa prirodnom smenom dana i noći. Tiha komponenta se sastoji  jednostavno u ćutanju.

Šta je dozvoljeno?

U principu odgovor je lak, sve ostalo! Budući da je moj cilj bio da se fokusiram na rad na sebi režim mi je bio sledeći. Što više mirovanja, meditacije i svesnog disanja, do te mere da mi je na ovaj način protekla velika većina budnog vremena, po slobodnj proceni i do 80%. Jedan deo vremena sam provodio u fizičkim aktivnostima u vidu joga asana, laganih vežbi i šetnje. Ostatak vremena sam čitao.

Iskustvo

I pre samog početka bilo mi je jasno da je ovakav program prilično izazovan i intenzivan, i ovaj moj osećaj se u celosti potvrdio. Proces je davao osećaj jedne zaokružene celine u smislu rada na svim nivoima bića. Izazovi i promene su se dešavali kako u fizičkom tako i u mentalnom, emocionalnom i energetskom telu.

  • Suvi post predstavlja svojevrstan izazov za fizičko telo gde je ono stavljeno u situaciju da svu svoju energiju može da preusmeri u rešavanje problema nečistoća u telu i regeneracije oštećenih tkiva. Od fizičkih manifesttacija u ovom periodu izdvojio bih odličnu filtraciju limfotoka kroz bubrege. Takođe, oko 24h desila se jedna prilično interesantna eliminacija putem kože gde je iz tela počeo da izbija snažan hemijski miris kakav ranije nikad nisam osetio. Pojavljivale su se i guste lepljive naslage na zubima, i izražene eliminacije putem sluznice oka i nosa u vidu okorelih jutarnjih krmelja, a u jednom trenutku čak i crnih stvrdnutih slina.
  • Digitalna komponenta posta je u najvećoj meri usmerena na mentalnu stranu detoxa. Nedostatak konstantne spoljašnje stimulacije otvorio je prostor za javljanje bujice ideja i uvida, ali i iskušenja. Ona su se manifestovala u vidu sećanja i mentalnih slika vezanih za stare navike, pretežno hranu. Dolazile su u talasima i veoma snažno izazivale na prekid posta u smislu uzimanja fizičke hrane. Odvajanje od elektronskih uređaja mi je palo iznenađujuće lako, do te mere da uopšte nisam osećao izazov da ga prekinem.
  • Tiha komponenta se pokazala kao najizazovnija. Znajući da je govor jedan od najvećih odliva energije iz tela, oduvek me je zanimalo šta se dešava kada se on prekine. Smatrao sam da je u pitanju veliki mentalni trening, ali se ispostavilo da je u pitanju i nešto mnogo više od toga. Postalo mi je jasno da je energija koje se kroz govor emituje u stvari emocionalne prirode i mi ovaj kanal u suštini najčešće koristimo kao eliminacioni kanal za višak emocionalne energije. U nedostatku hrane koja ima funkciju da ovu energiju potiskuje uloga ovog ventila je sve očiglednija, a kada se on zavrne dobija se moćan mehanizam za suočavanje sa samim sobom. Emocionalne reakcije su u potpunosti internalizovane, a u nedostatku drugih stimulansa i preokupacija nalaze se u svesti potpuno ogoljene gde čekaju na razrešenje. Ćutanje se pokazalo kao najbolji način da se ovo razrešenje desi u unutrašnjosti upravo zato što nismo u mogućnosti da ovu energiju izbacimo i prenesemo na okruženje svoje nesigurnosti i strahove kao zarazu. Tihi post se pokazao kao odlično sredstvo za pomirenje sa sadašnjim trenutkom i stvarima onakvim kakve jesu, upravo zbog krajnje ograničenog kapaciteta za emocionalno reagovanje i ispoljavanje uticaja u spoljašnjosti.
  • Energetska komponenta ogleda se u neverovatno izraženoj povezanosti sa telesnim procesima. Čak i najmanji zastoji u protoku energije su ogoljeni i stavljeni na uvid kada se otkloni veliki broj stimulativnih spoljašnjih uticaja. Nivoi energije se ciklično smenjuju od krajnje niskih gde nam se javlja strah za naše fizičko postojanje do gotovo euforičnih stanja potpune povezanosti sa svojom suštinom i naizgled beskonačnom energijom iz koje smo potekli.

Zaključak

Nakon sprovedenog režima Digitalnog-Tihog-Suvog posta mogu slobodno da izjavim da ovakav vid odricanja predstavlja jedno od najintenzivnijih iskustava koja sam ikada doživeo. Trenutno smatram da je ovo jedan od najboljih načina za unutrašnji rad na sebi. Takođe moram primetiti da se na ovaj način mnogo lakše podnosi suvi post. Slutim da je to zbog velikih ušteda energije koje se dobijaju ćutanjem i isključivanjem stimulativnih uređaja. U ovakvom stanju čovek je primoran da se poveže sa samim sobom i prilike da izbegava rezrešenje unutrašnjih konflikata gotovo da ne postoje. Jedini način koji trenutno vidim da se ovakav režim unapredi jeste da se u celosti sprovede negde u prirodi, gde bi veštački uticaji bili još u većoj meri ograničeni, a faktor povezivanja sigurno bio izraženiji. Moja je topla preporuka svima koji ovo čitaju da u nekom trenutku, kada osete optrebu i procene da su spremni za ovakav poduhvat, obavezno sebi stvore prostor za ovo moćno iskustvo.

 

Hvala na posvećenoj pažnji i izdvojenom vremenu i energiji!

Širi info:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *