Intenzivni

Intenzivni detox protokol

(4-8 nedelja ili do nestanka svih simptoma)

Detoks protokol predstavlja preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje i usmerenu svesnu nameru ka potpunoj promeni životnog stila, čišćenju organizma od štetnih materija koje ometaju protok energije i povratku tela u balans i zdravlje primenom prirodnih metoda. Osnova detoks protokola je promena ishrane, nadogradnja je uvođenje lekovitog bilja za podršku telu, a dodatne metode su tu da nam pomognu kako bi proces čišćenja bio što brži, temeljniji, bezbolniji i efikasniji. Za najbolje razumevanje principa funkcionisanja tela i mehanizma njegovog čišćenja poželjno je detaljno proučiti sajt www.detoksifikacija.com.

Protokol

Intenzivni detox protokol predstavlja naredni korak u odnosu na tranzicioni. Ovaj protokol je namenjen onima koji su već napravili neke korake na stazi prirodnog zdravlja i u određenoj meri pripremili svoj organizam za prelazak na potpuno prirodnu hranu. Takođe, ovaj protokol može biti prvi korak za one čije je zdravlje u velikoj meri ugroženo prisustvom degenerativnih promena tkiva i koji nemaju vremena da prave uvodne korake. Predviđen je za sve one koji žele da počnu proces dubinskog čišćenja svojih tela i preokretnje bilo kog zdravstvstvenog problema bilo da su simptomi u akutnoj, post-akutnoj, hroničnoj ili degenerativnoj fazi razvoja. Na ovom protokolu postaju moguće izražene reakcije eliminacije i isceljenja organizma karakteristične za preokretanje procesa propadanja tkiva.

Ono što je najbitnije za razumeti, a tiče se simptoma jeste da su naši zdravstveni problemi nastali tako što su se u našem telu našle neke materije kojima tu nije mesto. One su raznim mehanizmima dovele do nastanka blokada u protoku energije (krvotok, limfotok, nervni sistem) i stvaranja simptoma. Ove materije mogu da dođu u naše telo putem vazduha, vode, kože i hrane. Zato je najbitnije u samom startu naglasiti koje sve materije je obavezno potrebno izbaciti iz upotrebe kako bismo prestali da dodajemo na već postojeći problem. Ove materije bi trebale da su već izbačene na prethodnim protokolima, ali za sve one koji uskaču na ovoj stanici, da se podsetimo.

Te materije su:

 • Industrijske i rafinisane namirnice – rafinisani šećer, so, brašno, ulja, namirnice sa dodatim konzervansima, aditivima, veštačkim bojama, pojačivačima ukusa, emulgatorima… Uglavnom sve što se nalazi u pakovanjima i ima sastojke.

 • Sve namirnice životinjskog porekla – Mleko i svi mlečni proizvodi (sir, jogurt, kiselo mleko…), meso i mesne prerađevine i jaja stvaraju kiselost i intenzivnu reakciju sluznice, teško se eliminišu, trule i raspadaju se u probavnom traktu. Takođe svojim nusproduktima metabolizma povećavaju kiselost organizma i tako predstavljaju veliku opasnost za telo.

 • Žitarice – čak i celovite, stvaraju kiselu sredinu i jaku reakciju sluznice i nadimanje, lepe se za probavni trakt i doprinose u stvaranju naslaga i crevnog plaka, mogu se jedino koristiti proklijale.

 • Neurotoksini, stimulansi i narkotici – pesticidi, fluor, olovo, živa, aluminijum, alkohol, kafa, cigarete, kakao, tablete, praškovi, kreme, pomade, parfemi, dezodoransi.

U idealnom svetu najbolje bi bilo prestati sa kotišćenjem bilo kakvih medicinskih preparata. Ipak, mnogi od nas su dugogodišnjim korišćenjem postali naviknuti na njihovo prisustvo i nagli prekid bi mogao da dovede do komplikacija u vidu izraženih telesnih reakcija. Svako ko želi da se odluči na korak prestanka korišćenja moli se da to učini u saradnji sa stručnjakom koji je njihovo korišćenje preporučio. U suprotnom sam preuzima odgovornost za moguće posledice naglog ili pak postepenog prestanka korišćenja ovih preparata.

Režim ishrane

Jedan od najbitnijih aspekata protokola jeste da se probava odmori od obrade hrane. Ovo odmaranje ima svrhu pokretanja mehanizama eliminacije koji se aktiviraju kada u njoj nema sveže hrane. U tom smislu najbolje je da se u toku jednog dana poštuje period od 14 do 16h ili duže, gde se neće konzumirati apsolutno ništa (ni hrana, ni voda, ni čajevi, ni tinkture). Ovaj period uključuje nekoliko sati pre spavanja, spavanje i nekoliko sati nakon buđenja, kako kome odgovara. Pimer je recimo, ako je poslednji obrok bio u 7 uveče, barem do 9 ujutru, a poželjno i duže, ne unosimo ništa, ni hranu ni vodu ni čajeve, tinkture… Ovaj deo dana nazivamo suvi deo dana ili dnevni suvi post.

Prvo što se unosi jeste čaj za probavu sa tinkturama (sve tinkture od jednom, po 2-4 pipete od svake). Nakon toga može se popiti ceđeni sok, a malo kasnije čaj za bubrege ponovo sa tinkturama. U toku pre podneva najbolje je unositi samo tečnosti, a ukoliko jedemo onda je idealno jesti voće. Ko ne želi da koristi čajeve i tinkture moće popiti sveže ceđeni sok.

Od vremena ručka pa nadalje jede se sveže sočno voće. Ono predstavlja idealnu hranu za ljudski sistem. Ono sadrži izbalansirane količine prostih šećera glukoze i fruktoze koji, vezani biljnim vlaknima, predstavljaju gorivo za naše telo. Uz to u voću imamo procentualno male ali dovoljne količine aminokiselina potrebnih za pravilan rast, razvoj i izgradnju ćelija kao i masnih kiselina neophodnih za hormonalni balans. Visok sadržaj rastvorivih vlakana je blagotvoran za sluznicu našeg probavnog trakta, stimuliše izbacivanje zaostalog otpada i stvara povoljne uslove za razvoj zdrave stomačne flore i faune. Za detoksifikaciju je najpoželjnije sočno, vodenasto voće koje hrani, a istovremeno hidrira limfotok i ispira naš organizam. Tu spadaju lubenice, dinje, grožđe, trešnje, višnje, jabuke, kruške, breskve, šljive, jagode, maline, kupine, borovnice, pomorandže, mandarine, mango…

Voće koje ne sadrži veliki procenat vode se malo sporije probavlja, ali zato u velikoj meri doprinosi stvaranju osećaja sitosti. U ovu grupu spadaju banane, urme, durijan, suvo voće, i u kontekstu intenzivnog detoksa predstavljaju izuzetno blagu kočnicu i sredstvo za uzemljenje. Ove vrste voća treba jesti što kasnije u toku dana.

Najpovoljnije je jesti jednu vrstu voća za jedan obrok, ili najviše 3-4 vrste voća u voćnoj salati.

Voće se može jesti bez ikakvih ograničenja po pitanju broja obroka i količine u jednom obroku. Jede se kada se oseti glad, do granice sitosti. Razmak između jela treba biti minimum 60-90 min, naravno može i duže ako se na oseća glad.

U toku popodneva pije se još jednom čaj za bubrege sa tinkturama na prazan stomak, a nakon toga može se pojesti još jedan obrok svežeg voća ukoliko za njim ima potrebe.

Tokom prve 2-3 nedelje protokola za večernji obrok pravi se salata od svežeg povrća. Salata treba da bude dovoljno velika da stvori osećaj sitosti (velika činija puna salate ili više po potrebi). Može se koristiti kupus, zelena salata, paprika, paradajz, spanać, kelj, rukola, blitva, šargarepa, celer, cvekla, peršun, klice, tikvica, sveži i suvi začini po želji. Osećaj punoće ukusa i sitosti salate možemo postići dodavanjem malih količina semenki (suncokret, golica…) ili orašastih plodova (badem, lešnik, orah…) i dodavanjem malih količina suvog voća (suvo grožđe, suve šljive, suve smokve…). Orašaste plodove i semenke koristiti sirove, što ređe i u što manjim količinama (ne preko 30g) i ne svaki put. Pre korišćenja obavezno ih držati potopljene u vodi da se semenke aktiviraju i da se neutrališe uticaj antinutrijenata. Vodu od potapanja odbaciti. Salatu zakiseliti sveže ceđenim sokom od limuna ili niskomasnim dresingom. So, sirće i ulje ne koristimo. Ovo je poslednji obrok u toku dana i treba ga jesti najkasnije 2-3h pre odlaska na spavanje, koje bi idealno trebao da bude između 10-11h.

Obavezno voditi računa o temeljnom žvakanju salate, dok ne postane žitka u ustima pre gutanja.

Na intenzivnom detox protokolu poželjno je uvesti i jedan period od 24-36h u toku jedne nedelje, u kojem se neće unositi ništa. Ovo nazivamo produženi suvi post. To je period intenzivnog čišćenja i eliminacije i poželjno ga je provoditi u miru i tišini, i biti fizički aktivan onoliko koliko se ima energije. Ovaj period najbolje je prekinuti čajem za bubrege, ceđenim sokom ili sočnim voćem.

Tokom druge dve nedelje i kasnije izbacuje se salata i celog dana jedemo jedino voće. U ovom periodu salatu koristimo samo kao kočnicu, ukoliko su nam detox reakcije previše intenzivne. Ovo je najintenzivniji i najdublji mogući oblik protokola koji a da se pri tome i dalje unosi čvrsta hrana. Ovakav protokol može se primenjivati do konačnog nestanka svih simptoma, ili do prelaska na Napredni detox protokol.

Voda se na protokolu unosi po potrebi, samo ukoliko osećamo žeđ, i to izvorska voda sa što manjim suvim ostatkom ili destilovana.

Lekovito bilje

Upotreba lekovitog bilja predstavlja nadogradnju protokola i preporučuje se da ne bude kontinuirana. Lekovito bilje se upotrebljava strateški, u situacijama kada je neophodno, i samo u meri u kojoj je blagotvorno, bez stvaranja trajne potrebe za njihovom upotrebom. Može se koristiti sveže, kao dodatak hrani, ili u obliku tinktura i čajeva. Lekovito bilje predstavlja podršku telu u periodima intenzivne eliminacije i zato ga je najbolje koristiti za upravo vreme trajanja striktnog detox protokola. Ono je poželjan ali ne i obavezan deo detox protokola.

Krajnji cilj procesa čišćenja tela jeste da se ono osposobi da sve svoje funkcije ispunjava autonomno, a potrebe zadovoljava iz prirodnih hranljivih izvora u vidu Sunca, vazduha i voća, kao i da se njegova efikasnost podigne na taj nivo da je potreba za tim izvorima vremenom sve manja i manja. Više informacija o lekovitom bilju može se pronaći na:

Preporučeno lekovito bilje za intenzivni detox protokol:

INTENZIVNI OPTIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za probavu – 200g ;

 • Čaj za jetru – 200g;

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (Tokom celog protokola 2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Endokrine žlezde – 50ml (Do prelaska na voće 3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (1+2 nedelja 3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Nadbubrežne žlezde 50ml ( Nakon prelaska na voće, 3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija – 50ml (3+4 nedelja 3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Gastro – 50ml (1+2 nedelja 3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Jetra žuč – 50ml (3+4 nedelja 3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Antiparazit – 100ml. (5x dnevno po 5 punih pipeta/150 kapi dok se ne potroši).

INTENZIVNI MINIMUM ZA 4 NEDELJE:

 • Čaj za jetru – 200g;

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Endokrine žlezde – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 100ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

INTENZIVNI OPTIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za probavu – 100g ;

 • Čaj za jetru – 100g;

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Endokrine žlezde – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Limfotok 1 ili 2 – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura jetra i žuč 50ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

 • Tinktura Cirkulacija – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

INTENZIVNI MINIMUM ZA 2 NEDELJE:

 • Čaj za jetru – 100g;

 • Tinktura Bubrezi i bešika – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi);

 • Tinktura Endokrine žlezde – 50ml (2-3x dnevno po 2-4 pune pipete/60-120 kapi).

 • Tinktura jetra i žuč 50ml (2-3x dnevno po 3-4 pune pipete/90-120 kapi);

Protokolu se mogu dodati i druge tinkture na osnovu individualnih potreba. Tinkture se mogu uzimati u čaju, vodi, ceđenom soku ili direktno.

Dodatne metode

Osnovu svakog detoksifikacionog protokola predstavlja prelazak na prirodan način ishrane unosom sveže, žive, presne biljne hrane, u prvom redu voća. Nadogradnju predstavlja upotreba lekovitog bilja u meri u kojoj je neophodna i korisna. Ipak za postizanje maksimalnih rezultata neophodno je uključiti u svoj protokol još mnoge aktivnosti i radnje koje će imati ulogu davanja podrške celokupnom ljudskom sistemu u ovom procesu. Što više navedenih metoda uvrstimo u svoj protokol to ćemo dati veću podtšku svom procesu isceljenja i na konkretniji način usmeriti svoju svesnu nameru u pravcu oporavka.

Neke od tih metoda su:

 1. TELESNE VEŽBE su odličan način za pokretanje limfotoka i stimulisanje eliminacije znojanjem i naravno za dobijanje i održavanje snage i kondicije. Za vreme protokola najbolje su lagane vežbe: joga, istezanje, trampolina, vijača, duge šetnje na svežem vazduhu ili vožnja biciklom. Odlične su za stimulaciju čišćenja fizičkog tela i za energetski balans. U periodima smanjene eliminacije i povišene energije može se pristupiti i intenzivnijem treniranju kao što su Kaliestenika, HIIT, Krosfit, borilačke veštine, bavljenje sportovima ili pak teretana.

 2. MEDITACIJA je izuzetan način za eliminaciju ometajućih mentalnih uticaja i samim tim čišćenje mentalnog tela koje je nezaobilazan deo našeg sistema. Ovo je odličan način da se eliminišu nepovoljna uverenja, da se otvore novi vidici i oslobodi prostor za duboke uvide.

 3. ISPIRANJE DEBELOG CREVA klistirima ili putem hidrokolon terapije pomaže eliminaciju velikih količina zaostalih materija iz našeg tela, koje predstavljaju jedan od glavnih razloga propadanja fizičkog zdravlja.

 4. SAUNA je jedan od najboljih načina za stimulisanje eliminacije putem kože koja predstavlja naš najveći eliminacioni organ i koji se često naziva trećim bubregom. Za početnike se preporučuje da krenu polako (5-10 min) i postepeno se navikavaju na korišćenje saune.

 5. HIDROTERAPIJA je odličan način za stimulaciju limfne i krvne cirkulacije. Obavlja se za vreme tuširanja tako što se naizmenično tuširamo toplom pa hladnom vodom, a završavamo tuširanjem hladnom. Prelaske sa tople na hladnu u početku praviti postepeno, dok se telo ne navikne, a kasnije ćamo moći da pravimo i naglije promene.

  Odlična je da se praktikuje nakon saune.

 6. KUPKE potapanje u kadu sa toplom vodom i dodatkom gline, sode bikarbone, kalcijum karbonata, morske soli i eteričnih ulja izvlači toksine nagomilane u tkivima kože, otvara pore, stimuliše znojanje i na taj način daje ogromnu podršku eliminaciji.

 1. SUVO ČETKANJE KOŽE pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože i, otvara pore i stimuliše cirkulaciju krvotoka i limfotoka i u velikoj meri olakšava eliminaciju znojanjem putem kože. Preporučuje se pre saune kupke ili hidroterapije.

 2. UZEMLJENJE dodir golom kožom sa zemljom preko stopala, šaka ili tela. Poželjno je i grljenje drveća. Veoma značajno za otpuštanje negativne energije i balansiranje energetskog sistema.

 3. ENERGETSKI TRETMANI su veoma korisni za usmeravanje protoka energije kroz naša tela. Obavlja se uz pomoć obučenog ili intuitivnog praktičara. U ove metode spadaju akupunktura, reiki, bioenergetski tretmani i tome slični metodi.

 4. KIROPRAKTIKA je veoma moćna disciplina koja se bavi balansiranjem nepravilnosti manifestovanih na kičmenom stubu i u koštanom sistemu. Kičmeni stub je jedan od osnovnih energetskih kanala njegovo pravilno funkcionisanje ima ogroman uticaj na integritet celokupnog telesnog sistema.

 5. VIZUALIZACIJE mentalno, čulno, energetsko i emocionalno predstavljanje svojih tela kao zdravih i celovitih u sadašnjem trenutku, stvaranje u sebi osećaja zdravlja i stabilnosti i manifestacija zdravlja u fizičkom telu usmerena iz nefizičkih izvora. Idealan pratilac meditacije i njena praktična nadogradnja.

 6. BORAVAK U PRIRODI svež jonizovan vazduh kao hrana i lek najpristupačniji je u šumama, kraj reka i na obalama mora i ima nemerljiv uticaj na brzinu i kvalitet oporavka.

 7. IZLAGANJE SUNCU Sunca se ne trebamo plašiti, ono nam donosi nebrojene benefite, od proizvodnje vitamina D, preko uklanjanja gljivica i stimulacije znojenja do same energije koja se upija preko kože i očiju i koristi u sistemu. Potrebno je jedino voditi računa o periodu privikavanja na duže izlaganje.

 8. DUBOKO STOMAČNO DISANJE – način za pokretanje limfotoka i povećanje zasićenja tkiva kiseonikom, kao i odlična fizička vežba ca core mišiće.

 9. MASAŽE – odličan način za opuštanje i ukljanjanje stresa, kao i za stimulaciju nervnog, endokrinog i limfnog sistema.

 10. NETI POSUDA klistir za sinuse, odličan način za ispiranje naslaga okorele sluzi koje sprečavaju pravilan dotok kiseonika ka mozgu i njegovo optimalno hlađenje.

 11. CILJEVI Zapisati svoje dugoročne i kratkotočne ciljeve na list papira i nositi UVEK sa sobom, i što češće se podsećati . Ovo je korak koji je izuzetno moća alatka za fokusiranje svesne ali i nesvesne energije ka manifestaciji željenog života. Može se smatrati i OBAVEZNIM!

Reakcije

Veoma je bitno znati da je za vreme trajanja protokola veoma moguća, čak i verovatna pojava određenih simptoma, i da se može činiti čak i kao da nam se zdravstveno stanje pogoršava. Ovo je prirodni tok procesa koji je neophodno preživeti kao deo eliminacionog ciklusa. Ponekad je moguće ove reakcije ublažiti primenom lekovitog bilja i dodatnih metoda, ali veliki broj njih se mora proživeti u nekom obliku da bi telo uklonilo naslage koje stvaraju prepreke u energetskim sistemima. Više informacija o mogućim reakcijama može se pronaći na http://www.detoksifikacija.com/reakcije/. Protokol je preporučljivo nastaviti, progresivno ka intenzivnom i naprednom nivou, do konačnog nestanka simptoma i povratka osećaja zdravlja i vitalnosti.

Protokol nije predviđen za dijagnozu i tretman bolesti već za dugoročno uspostavljanje zdravlja i balansa u ljudskom sistemu. Protokol je informativnog karaktera. Svako ko se odluči na primenu ovog protokola ili njegovih delova čini to svojom slobodnom voljom, potpuno svestan mogućih reakcija vezanih za procese prirodnog isceljenja i potpuno pomiren sa svim potencijalnim rizicima i ishodima.

Širi info: